«Βόμβα» πριν το Κονκλάβιο: Το βιβλίο «σκονάκι» που θα έχουν μαζί τους οι καρδινάλιοι
Ένα σύντομο who is who ίσως να είναι χρήσιμο προκειμένου να επηρεάσει την κρίση κάθε εκλέκτορα που θα συμμετάσχει στο Κονκλάβιο.
Λίγες ώρες έμειναν μέχρι οι 133 καρδινάλιοι της Ρωμαϊκής Κουρίας να εισέλθουν στην Καπέλα Σιστίνα για να δώσουν το σήμα εκκίνησης του Κονκλαβίου το οποίο αναμένεται να εκλέξει τον νέο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Αποκομμένοι από τον κόσμο, για όσο χρειαστεί, οι εκλέκτορες που καλούνται να αναδείξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κανένα μέσο το οποίο να μπορεί να τους επηρεάσει στην ψήφο. Ή μήπως όχι;
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το CNN, πριν από λίγες ημέρες οι καρδινάλιοι έλαβαν ένα βιβλίο με πολύ σαφές μήνυμα και αφορά στους συνυποψήφιούς τους.
Με τίτλο «The College of Cardinals Report», στο βιβλίο μπορεί να διαβάσει κανείς το «who is who» 40 υποψηφίων παπικών, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης για τη θέση τους σε θέματα όπως οι ευλογίες του ίδιου φύλου, η χειροτονία γυναικών διακόνων και η διδασκαλία της εκκλησίας για την αντισύλληψη.
«Επιλέξτε έναν Πάπα που θα οδηγήσει την εκκλησία σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πάπα Φραγκίσκο – οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του οποίου εξόργισαν ορισμένους συντηρητικούς» είναι το υπονοούμενο.
Η έκθεση του Κολλεγίου των Καρδιναλίων είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, όμως έχει κυκλοφορήσει και ως κανονικό σκληρόδετο βιβλίο. Οι συγγραφείς είναι δύο καθολικοί δημοσιογράφοι, ο Edward Pentin, ο οποίος κατάγεται από τη Βρετανία, και η Diane Montagna, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Montagna παρέδωσε το βιβλίο στους καρδιναλίους που έβγαιναν από τις προ-συγκλητικές συναντήσεις και θα συμμετάσχουν στο Κονκλάβιο, αναφέρει το Reuters.
Οι δημιουργοί της έκθεσης αναφέρουν ότι το βιβλίο αποσκοπεί να βοηθήσει τους καρδιναλίους να «γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον» και ότι συντάχθηκε από μια «διεθνή και ανεξάρτητη ομάδα καθολικών δημοσιογράφων και ερευνητών». Σημειώνουν δε ότι η πλειοψηφία των καρδιναλίων, που προέρχονται από 71 χώρες, δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και φορούν καρτελάκια με ονόματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους προκειμένου να είναι αναγνωρίσιμοι.
«Όπλο» επηρεασμού;
Ερωτηθείς από το CNN αν οι καρδινάλιοι θα μπορούν να πάρουν την έκθεση μαζί τους στο Κονκλάβιο, εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε: «Το τι θα πάρουν μαζί τους εξαρτάται από αυτούς». Στον αντίποδα, δύο δικηγόροι της εκκλησίας δήλωσαν στο CNN ότι η έκθεση απέχει πολύ από το να είναι αμερόληπτη και ίσως να είναι μια προσπάθεια επηρεασμού του Κονκλαβίου προς μια κατεύθυνση κατά της πολιτικής που εισήγαγε ο Φραγκίσκος.
Η έκθεση καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Sophia Institute Press, έναν εκδοτικό οίκο που κλίνει προς την παράδοση και εδρεύει στο Νιου Χαμσάιρ, και το Cardinalis, ένα περιοδικό που εδρεύει στις Βερσαλλίες της Γαλλίας. Η Sophia Institute Press εκδίδει το ριζικά αντιφρανκιστικό «Crisis Magazine» και το 2019 δημοσίευσε το βιβλίο «Infiltration», το οποίο ισχυρίζεται ότι τον 19ο αιώνα, μια ομάδα «μοντερνιστών και μαρξιστών» εκπόνησε ένα σχέδιο για την «υπονόμευση της Καθολικής Εκκλησίας εκ των έσω».
Ο ιστότοπος College of Cardinals Report προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες για μεροληψία, λέγοντας: «Η προσέγγισή μας βασίζεται στα γεγονότα και προσπαθούμε να είμαστε αμερόληπτοι, προσφέροντας μια όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα του είδους του ανθρώπου που θα μπορούσε μια μέρα να γεμίσει τα παπούτσια του Ψαρά» – μια αναφορά στον πρώτο πάπα, τον Άγιο Πέτρο.
Η Dawn Eden Goldstein, δικηγόρος εκκλησιαστικών κανόνων και καθολική συγγραφέας με έδρα την Ουάσινγκτον, είναι ωστόσο επιφυλακτική. «Ακόμη και αν πίεζαν για έναν καρδινάλιο στο καλούπι του Φραγκίσκου, αυτό εξακολουθεί να απαγορεύεται σύμφωνα με το δίκαιο της εκκλησίας», δήλωσε στο CNN.
Στους κανόνες του για την εκλογή των παπών, ο Ιωάννης Παύλος Β’ απαγόρευσε, επί ποινή αφορισμού, «κάθε πιθανή μορφή παρέμβασης, αντιπολίτευσης» από τις πολιτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου «κάθε ατόμου ή ομάδας» που «θα μπορούσε να επιχειρήσει να ασκήσει επιρροή στην εκλογή του Πάπα». Η ιδέα πίσω από τη μυστικότητα του Κονκλάβιου είναι να αποτραπεί η εξωτερική επιρροή. Στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι μονάρχες είχαν δικαίωμα βέτο σε μια παπική εκλογή, με την τελευταία να ασκείται το 1903.