Έρευνα: Τα 2/3 των νέων γυναικών δηλώνουν φεμινίστριες

Οι νέες γυναίκες είναι περισσότερο ενεργές όσον αφορά τα δικαιώματά τους
Οι νέες γυναίκες είναι περισσότερο ενεργές όσον αφορά τα δικαιώματά τους

Σχεδόν 1,8 εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 18-24 ετών δηλώνουν φεμινίστριες φέρνοντας μας νέες ελπίδες.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Young Women’s Trust, στην οποία συμμετείχαν 2.000 νέες γυναίκες και 2.000 νέοι άντρες και δείχνει ότι το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν φεμινίστριες έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2018. Πλέον το ποσοστό που αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινιστής/φεμινίστρια έχει αυξηθεί από 50% σε 57%. Αισιόδοξο είναι πως και το 1/3 των νεαρών ανδρών, ηλικίας 18-30 δηλώνουν επίσης φεμινιστές.

Μια προηγούμενη έρευνα που είχε πραγματοποίησε η Fawcett Society το 2016, κατέγραφε ότι μόνο το 19% των γυναικών, ηλικίας 18- 24 ετών, δήλωναν φεμινίστριες, πράγμα που υποδηλώνει ότι πλέον οι νεότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τις ανισότητες και τις διακρίσεις λόγω φύλου που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή, ενώ το 67% των νέων γυναικών συμφωνούν ότι ο σεξισμός αποτελεί μείζον πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 58%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τo 2017, η κυβέρνηση καθιστά νομική απαίτηση για όλες τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους, να δημοσιεύουν τα δεδομένα σχετικά με τις αμοιβές των δύο φύλων, γεγονός που μπορεί να αντιπροσωπεύει μέρος της αύξησης του αντιλαμβανόμενου σεξισμού απέναντι στις γυναίκες. Περισσότερο από 74% των γυναικών, υποστηρίζουν πως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας, ενώ 25% λένε πως φοβούνται να αναφέρουν σεξουαλική παρενόχληση για να μην απολυθούν.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα μία στις δέκα γυναίκες, συμμετείχε σε διαμαρτυρία ή σε κάποια διαδήλωση τους τελευταίους 12 μήνες. Όσον αφορά στις γυναίκες με αναπηρίες ή με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, το 70% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ορατό από την κυβέρνηση. Το αισιόδοξο είναι ότι πάνω από τις μισές νεαρές γυναίκες πιστεύουν ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα σήμερα, πιθανώς οι έμφυλες διακρίσεις να έχουν εξαλειφθεί όταν φτάσουν 40 χρονών.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι νέες γυναίκες είναι περισσότερες ενεργές όσον αφορά τα δικαιώματά τους από παλαιότερα και περισσότερο πρόθυμες να τα διεκδικήσουν, αν και τα ποσοστά παραμένουν ακόμα χαμηλά. Το θετικό είναι ότι και οι νέοι άντρες μπαίνουν πια στη διαδικασία της ενημέρωσης και της συμμετοχής κάνοντας μας να πιστεύουμε στο καλύτερο μέλλον που έρχεται...