Βενετία  Καραντίνα: Η πόλη που μέχρι πρότινος δεν μπορούσες εύκολα να τη διασχίσεις από την πολυκοσμία και το πλήθος των τουριστών κάνει τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από την καραντίνα. Τα πρώτα σημάδια πως η ζωή αρχίζει ξανά να παίρνει μπροστά έκαναν την εμφάνισή τους, αυτήν την εβδομάδα. Προς ώρας έχει επιτραπεί να ανοίξουν ξανά ορισμένα καταστήματα και οι κάτοικοι, άρχισαν δειλά δειλά να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Τα βιβλιοπωλεία και τα χαρτοπωλεία, καθώς και τα καταστήματα παιδικών ενδυμάτων, επετράπη να ανοίξουν από την περασμένη Τρίτη, αλλά τα ρολά τους θα ανεβαίνουν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, στην περιφέρεια του Βένετο (βορειοανατολικά), της οποίας η Βενετία είναι η πρωτεύουσα.


Οι συνήθεις ορδές των τουριστών αποτελούν πλέον παρελθόν από τα σοκάκια της Πόλης των Δόγηδων, και τα διάσημα βαπορέτι, τα θαλάσσια λεωφορεία που διασχίζουν το Γκραν Κανάλε, πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια.

Αντί για τη συνήθη πολύβουη λαοθάλασσα, μόνο μερικοί κάτοικοι περιδιαβαίνουν πια τα στενορύμια της Βενετίας, όλοι τους εξοπλισμένοι με προστατευτικές μάσκες. Οι πάντες ασχολούνται με το πως θα προετοιμάσουν τη «φάση 2» της ζωής μετά τον περιορισμό, καθώς το Βένετο έχει καταγράψει 940 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας ( πάνω από 21.000 σε όλη την Ιταλία). Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Τζάια, διέτεξε να διπλασιασθεί η απόσταση ασφαλείας που προβλέπεται στο μέτρο της κοινωνικής απόστασης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την άμυνα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και η οποία είναι τώρα δύο μέτρα.

Μία κάτοικος της Γαληνοτάτης, εξηγεί στο AFPTV ότι αποφάσισε να βγει για να πάει σε ένα βιβλιοπωλείο, όπου ένα μπουκάλι απολυμαντικό τζελ είναι διαθέσιμο για τους πελάτες στην είσοδο: «Αγόρασα πολλά βιβλία. Τα έχω απόλυτη ανάγκη. Είναι σαν ναρκωτικό».

Ο Κλάουντιο Μορέλι, ένας από τους ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου Marco Polo, εξηγεί ωστόσο ότι η κατάσταση που θα διέπει τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων δεν είναι πολύ σαφής: «Το κράτος μας λέει ότι τα βιβλία είναι απαραίτητα, έλα όμως που οι περιφερειακές αρχές λένε: ‘ναι μεν είναι απαραίτητα, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου, να ανοίγετε μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα’».

«Αυτή η φάση 2 δεν είναι ακόμη πολύ ξεκάθαρη, επειδή έχουμε λίγες πληροφορίες κι αυτές είναι επιπλέον αποσπασματικές», προσθέτει η Έλενα Φραντζόν, η οποία διαθέτει κατάστημα χαρτικών, αλλά ενώ της επιτρέπεται να λειτουργήσει το τμήμα του μαγαζιού της που ασχολείται με τα χαρτικά, δεν της επιτρέπεται η άλλη δραστηριότητά του που αφορά τις φωτοτυπίες.

Η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού στις 9 Μαρτίου προκειμένου να αναχαιτίσει τη μετάδοση του κορονοϊού, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική παραγωγή, μολαταύτα προγραμματίζει μία σταδιακή αποκατάσταση και σχεδιάζει να αναζωογονήσει σταδιακά τις οικονομικές δραστηριότητες. Προς το παρόν, τα μέτρα περιορισμού ισχύουν έως τις 3 Μαΐου. Εκτός από τους εθνικούς κανονισμούς, ισχύουν και τα μέτρα που λαμβάνουν οι περιφέρειες, που στο αποκεντρωμένο ιταλικό κράτος διατηρούν πολλές αρμοδιότητες ιδίως στον τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις