Κορονοϊός Ρωσία: Οι ιερείς κόλλησαν τον Covid-19 στις εκκλησίες τους, οι οποίες παρέμειναν ανοιχτές μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ο πάτερ Αντρέι Μολχάνοφ είναι ο τελευταίος ιερέας που πέθανε από τον νέο κορονοϊό και κηδεύτηκε εχθές Σάββατο. Συντετριμμένη η κόρη του δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι μακάρι η εκκλησία του στη Μόσχα, όπου ήταν διάκονος, να είχε κλείσει νωρίτερα.

Ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος είχε καλέσει στα τέλη Μαρτίου τους πιστούς να προσεύχονται σπίτια τους. Οι εκκλησίες όμως στη Ρωσία δεν έκλεισαν. Αν και η ρωσική κυβέρνηση έλαβε ισχυρά μέτρα περιορισμού του ιού, κλείνοντας εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα, λέγοντας στους Ρώσους να μείνουν σπίτια τους, οι εκκλησίες παρέμειναν ανοιχτές.

«Πιστεύω πάνω απ ‘όλα ότι θα έπρεπε να είχαμε κλείσει τις εκκλησίες, μαζί με τα εστιατόρια και τα άλλα μέρη», δήλωσε στο Reuters η κόρη του ιερέα, Αναστασία Μολχάνοβα, μετά την κηδεία του πατέρα της.  Οι περισσότερες εκκλησίες στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που λειτουργούσε ο π. Μολχάνοφ, παρέμειναν ανοιχτές μέχρι τα μέσα Απριλίου, πριν αποφασίσει να τις κλείσει υποχρεωτικά η κυβέρνηση.

Συνολικά οι Ρώσοι ιερείς που πέθαναν από την πανδημία είναι 12, με τους περισσότερους στη Μόσχα, στην οποία καταγράφονται περισσότερα από τα μισά των σχεδόν 200.000 κρουσμάτων στη Ρωσία και 1.827 θάνατοι. Πολλοί περισσότεροι ιερείς έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Ο π. Μολχάνοφ αρρώστησε λίγο μετά την πασχαλινή λειτουργία, η οποία τελέστηκε σε μια άδεια εκκλησία και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου. Ο 54χρονος ιερέας εξέπνευσε στις 3 Μαΐου στο κυρίως νοσοκομείο σημείο αναφοράς της Μόσχας για τα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Η παπαδιά του π. Μολχάνοφ επίσης εμφάνισε πνευμονία, ενώ και άλλοι ιερείς που λειτουργούν στην ίδια εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου του εφημέριου, αρρώστησαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις