Το ξέσπασμα της ενδέκατης επιδημίας του Έμπολα μετά τον εντοπισμό εστίας σε βορειοδυτική πόλη, ανακοίνωσαν οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Από τις 30 Μαΐου έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στην πόλη Μπαντάκα, τέσσερα από τα οποία ήταν θανατηφόρα. «Έχουμε μια νέα επιδημία Έμπολα στη Μπαντάκα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ετένι Λονόντο σε δημοσιογράφους. «Θα τους στείλουμε πολύ γρήγορα το εμβόλιο και το φάρμακο» διαβεβαίωσε.

Πρόκειται για το ενδέκατο ξέσπασμα στο Κονγκό από τότε που ο ανακαλύφθηκε ο ιός κοντά στον ποταμό Έμπολα το 1976. Η ενδέκατη επιδημία του Έμπολα χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τη ΛΔ Κονγκό, όπου έχουν ξεσπάσει τρεις επιδημίες του ιού από το 2017. Ταυτόχρονα, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επιδημία ιλαράς, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους, αλλά και την επιδημία του κορονοϊού.

Πρόκειται για μία ασθένεια που σκοτώνει το 25 με 90% των ασθενών, ανάλογα με το πόσο ισχυρό μπορεί να είναι το ξέσπασμα της επιδημίας κάθε φορά.

Ο ιός του Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά από μολυσμένο άτομο, το οποίο πάσχει από σοβαρό εμετό και διάρροια. Η ενδέκατη επιδημία του Έμπολα χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τη ΛΔ Κονγκό, όπου έχουν ξεσπάσει τρεις επιδημίες του ιού από το 2017. Ταυτόχρονα, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επιδημία ιλαράς, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους, αλλά και την επιδημία του κορονοϊού.

Οι αρχές μιλούν για 72 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 3.195 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το ξέσπασμα της νέας επιδημίας «θυμίζει ότι η COVID-19 δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει ο κόσμος», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω Twitter.

Κρούσματα του Έμπολα είχαν εντοπιστεί στην Μπαντάκα και το 2018, προκαλώντας φόβους ότι η επιδημία θα εξαπλωνόταν με ταχύ ρυθμό και θα μπορούσε να φθάσει ως την Κινσάσα, την πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά η αξιοποίηση ενός εμβολίου και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, ειδικά η εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα-πόρτα, συνέβαλαν η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο με 54 κρούσματα μόλυνσης, 33 θανάτους και 21 επιζήσαντες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις