Αντιδράσεις προκαλεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με το βιβλίο του, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για νίκη στις εκλογές του 2020, προσφέρθηκε να παρέμβει στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για ξένους ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν γνώριζε ότι η Βρετανία διαθέτει πυρηνικά.

Αποκαλύψεις για τον Ερντογάν

Ο Μπόλτον, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ανέλαβε τη θέση του συμβούλου τον Απρίλιο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2019 κλήθηκε να παραιτηθεί. Στο βιβλίο του περιγράφονται με λεπτομέρειες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου για να «σκοτώσει» δικαστικές έρευνες προκειμένου να κάνει χάρες σε δικτάτορες. Ένα από τα περιστατικά αφορά συζήτηση το 2018 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία, σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα υπόμνημα στον Τραμπ υποστηρίζοντας ότι μια τουρκική εταιρεία που ήταν υπό έρευνα στις ΗΠΑ ήταν αθώα.

Ο Τραμπ φέρεται να είπε τότε στον Ερντογάν ότι «θα τακτοποιήσει τα πράγματα» εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς «δεν ήταν δικοί του άνθρωποι αλλά του Ομπάμα» και πως το πρόβλημα «θα τακτοποιηθεί όταν οι εισαγγελείς αντικατασταθούν από δικούς του ανθρώπους».

Ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για νίκη στις εκλογές του 2020

Σύμφωνα με τον Μπόλτον ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης τον Ιούνιο του 2019 επιδίωξε τη βοήθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να κερδίσει την επανεκλογή του.

«Ο Τραμπ, τότε, ακατανόητα, έστρεψε τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάνοντας έναν υπαινιγμό στην οικονομική ικανότητα της Κίνας και παρακάλεσε τον Σι να εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει», γράφει ο Μπόλτον. «Τόνισε τη σημασία των αγροτών και τις αυξημένες κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Δεν γνώριζε ότι η Βρετανία διαθέτει πυρηνικά

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας γράφει, τέλος, στο βιβλίο του ότι ο Τραμπ αγνοούσε ότι η Βρετανία έχει στη διάθεσή της πυρηνικά. Όπως γράφει όταν σε μια συνάντηση του 2018 ένας Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του είναι «πυρηνική δύναμη» ο Τραμπ απάντησε «αλήθεια έχετε πυρηνικά;» σε έναν τόνο που κατά τον Μπόλτον «έδειχνε ότι μιλούσε σοβαρά».

Το βιβλίο «The room where it all happened» (Το δωμάτιο όπου συνέβησαν όλα») αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου. Ο Λευκός Οίκος προσέφυγε όμως στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την κυκλοφορία του υπό έκδοση βιβλίου

Στο κείμενο της προσφυγής, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, διατυπώνεται το επιχείρημα ότι ο Μπόλτον δεν υπέβαλε το χειρόγραφό του στην προεδρία για έγκριση και κατά συνέπεια τελεί «καθαρά σε παραβίαση των όρων της σύμβασης εργασίας του και της πρόσβασής του σε άκρως απόρρητες πληροφορίες», ενώ θέτει σε κίνδυνο την ίδια «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις