Εξηγήσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ζητά η οικογένεια του Γάλλου διανομέα που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Ο 42χρονος διανομέας, πατέρας πέντε παιδιών ξεψύχησε πάνω στο έδαφος, μετά την ακινητοποίηση του από αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον διανομέα, γιατί μιλούσε στο τηλέφωνο. Υπό την πίεση του χρόνου και των παραγγελιών, ο 42χρονος διανομέας δεν άργησε να εκνευρισθεί, το ίδιο κι οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα τα πράγματα να εκτραχυνθούν. Ακολούθησε πάλη για να ακινητοποιηθεί ο Σουβιά Σεντρίκ, με τους αστυνομικούς να τον καθηλώνουν βίαια στο έδαφος για να του περάσουν χειροπέδες. Ο Σουβιά παθαίνει εμβολή κι οι ίδιοι οι αστυνομικοί αναγκάζονται να του κάνουν τεχνητή αναπνοή για να τον επαναφέρουν.

Τα αμείλικτα ερωτήματα γύρω από τον θάνατό του επανήλθαν στην επιφάνεια μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων παγκοσμίως κατά της καταγγελλόμενης αστυνομικής βίας. Οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζουν πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία, κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια όπου οι κάτοικοί τους είναι συνήθως μετανάστες, συχνά παραμένουν αναπάντητες.

«Φώναζε δεν μπορώ να αναπνεύσω, δε μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω», δήλωσε ο πατέρας του θύματος στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η οικογένεια του διανομέα. «Απευθύνομαι προσωπικά και άμεσα στον πρόεδρο Μακρόν. Απαιτούμε απαντήσεις”, τόνισε από την πλευρά της η αδελφή του Σοφιά.
Ο 42 χρονος λίγο πριν ξεψυχήσει εκλιπαρούσε να τον αφήσουν να ζήσει, όπως ακριβώς έκανε και ο Τζορτζ Φλόιντ στα τελευταία του λεπτά.

Η οικογένεια ενημέρωσε πως η ιατροδικαστική εξέταση απέδειξε κάταγμα στον λάρυγγα του Σουβιά και προέτρεψε τον Μακρόν να θεσπίσει αλλαγές σε ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να πραγματοποιεί συλλήψεις, ώστε να γίνουν λιγότερο βίαιες.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό δεν έχουν τεθεί ακόμη σε διαθεσιμότητα.

«Δεν έδρασαν παράνομα»

Ο Ντενί Ζακόμπ, συνδικαλιστής του αστυνομικού σωματείου Alternative Police, απέρριψε τον ισχυρισμό πως οι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να τον συγκρατήσουν διότι δεν συμπεριφερόταν με ήρεμο τρόπο. “Οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να ρίξουν φως στην υπόθεση”, δήλωσε ο ίδιος στο δίκτυο BFM TV.

Ο Λοράν-Φρανκ Λιενάρ, μέλος της ομάδας δικηγόρων που υπερασπίζεται τους αστυνομικούς, ισχυρίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI πως τα όργανα ουδέποτε άκουσαν τον Σουβιά να λέει πως είχε αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις