Ημέρα δημοτικών εκλογών σήμερα στη Γαλλία και ο πρωθυπουργός της Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε τη νίκη του ως… δήμαρχος στη Χάβρη. Σύμφωνα με το TF1/LCI TV, επικράτησε των αντιπάλων του με ποσοστό 58.8% των ψήφων. Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στη θέση του και να ορίσει αναπληρωτή στη δημαρχία.

Ωστόσο, η νίκη του εγείρει ερωτήματα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού. Ο ίδιος θα βρεθεί αύριο με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της χώρας, για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, ανέφερε ο αξιωματούχος του Ελιζέ στο Reuters.  Την ίδια ώρα, η νίκη του ακροδεξιού κόμματος National Rally, της Μαρίν Λεπέν, στην πόλη Περπινιάν, μια όλη άνω των 100.000 κατοίκων προκαλεί ανησυχία και θλίψη. Ο Λουί Αλιό, ο πρώην σύντροφος της Λεπέν, φαίνεται να επικρατεί στον β’ γύρο με ποσοστό 54% των ψήφων έναντι 46% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ, σύμφωνα με το exit poll.

Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των Οικολόγων-Πράσινων, που επικρατούν στη Λιόν, το Μπορντό ή τη Μασσαλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη. Στη Χάβρη μονάχα επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ. «Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», παραδέχθηκε η Σιμπέτ Ντιαγέ, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους «επόμενους μήνες», το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις