Κόντρα σε κάθε ιατρική οδηγία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη χρήση της μάσκας. Συγκεκριμένα, μετά το brainstorming σχετικά τις θεραπείες για τον κορονοϊό και τις ενέσεις… χλωροκίνης, τώρα έσπευσε να διαμηνύσει ότι η χρήση μάσκας για να βοηθήσει στην αποτροπή της διασποράς του νέου κορονοϊού, που έχει προσβάλει αριθμό ρεκόρ ανθρώπων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, είναι προσωπική είναι προσωπική.

Αυτό είπε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι: «Είναι επιλογή του να φοράει μάσκα. Είναι η προσωπική επιλογή οποιουδήποτε ανθρώπου το αν θα φορέσει μάσκα ή όχι», συμπλήρωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας που έλαβε ο δήμος του Τζάνκσονβιλ, στη Φλόριντα, όπου τον Αύγουστο θα διεξαχθεί το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο πρόεδρος Τραμπ «ενθαρρύνει τους πολίτες να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση είναι καλύτερη για την ασφάλειά τους. Όμως, μου είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις μάσκες και να κάνουμε ό,τι ζητείται βάση της τοπικής δικαιοδοσίας». Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να φοράνε μάσκες, δήλωνε νωρίτερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Άνθονι Φάουτσι.

Η ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει κυρίως καταγραφεί στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους. «Είναι μια συνταγή καταστροφής», είπε ο Άνθονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν εμφανίζεται ποτέ δημόσια με μάσκα, ενώ όταν ο Τζο Μπάιντεν έκανε δημόσια εμφάνιση με μάσκα, ο ίδιος έσπευσε να τον ειρωνευτεί σχολιάζοντας τη μη κολακευτική φωτογραφία. Ο ίδιος τότε έκανε retweet σχολιασμό όπου φαίνεται ο Μπάιντεν με μία μαύρη μάσκα: «Αυτό μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί δεν αρέσει στον Τραμπ να φοράει μάσκα δημοσίως».