Όλα είναι έτοιμα για την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα να προσκαλεί στη φιέστα και τον Πάπα Φραγκίσκο.  Σημειώνεται πως περίπου 1.000 έως 1.500 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στις προσευχές της Παρασκευής. Μεταξύ αυτών και ξένοι ηγέτες, όπως οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ που αναμένεται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να συμμετάσχουν.

Διαβάστε: Αγία Σοφία: Έστρωσαν τιρκουάζ χαλιά για την προσευχή της 24ης Ιουλίου

Ωστόσο, ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο, μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, να προσκαλέσει την Παρασκευή ακόμα και τον Πάπα Φραγκίσκο, παρά το γεγονός ότι ο Ποντίφικας έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Εμείς τους καλέσαμε όλους» είπε ο Καλίν. Ο ίδιος μιλώντας στο CNN και αναφερόμενος στις αντιδράσεις υποστήριξε ότι «βασίζονται σε παλαιές απόψεις και προκαταλήψεις – υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επανέλαβε ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό για όλους και τα ιστορικά ψηφιδωτά της θα διατηρηθούν, όπως γίνεται τα τελευταία 500 χρόνια. Ανέφερε πως το τζαμί θα είναι «απολύτως» ανοιχτό σε όλους – πιστούς, μη πιστούς, μουσουλμάνους, χριστιανούς, βουδιστές και οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει τα ψηφιδωτά όπως και πριν.

«Οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία έχουν το ίδιο καθεστώς όπως οποιοσδήποτε άλλος στη χώρα και θα πουν: ‘Απολαμβάνουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες όσο κάθε θρησκευτική κοινότητα στη χώρα’, εάν τους ζητηθεί» υποστήριξε.

Πάπας: Είμαι πολύ πονεμένος

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πάπας έχει πάρει θέση ενάντια στην απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Σε ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος, με μία λακωνική αναφορά, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία. Και αυτό είχε ξεσηκώσει συζητήσεις παγκοσμίως. Τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με επικριτικά ρεπορτάζ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις