Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι η χώρα του δεν έχει χτυπηθεί από την πανδημία που κορονοϊού που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη με τα μέτρα που είχε εξαγγείλει να είναι τουλάχιστον αυστηρά. Έκλεισε τα σύνορα της  χώρας προληπτικά και χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα. Παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε τελικά ότι «θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μπήκε στη χώρα ο νέος κορονοϊός».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο βορειοκορεάτης ηγέτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε το προληπτικό μέτρο να επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό στην πόλη Κεσόνγκ, εκεί δηλαδή που εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα. Ο Κιμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών διότι πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό επέστρεψε από τη Νότια Κορέα περνώντας παράνομα τα σύνορα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Βόρεια Κορέα: Ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού - Η χώρα σε ...

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που αναγνωρίζεται επίσημα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από πλευράς Πιονγκγιάνγκ. Ως σήμερα, οι βορειοκορεάτικες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην επικράτεια. Σύμφωνα με το KCNA, το πρόσωπο που είχε αυτομολήσει μπόρεσε να περάσει από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα των δύο χωρών. Έχει συμπτώματα που υποδεικνύουν πως πάσχει από την COVID-19. «Ένα συμβάν επείγοντος χαρακτήρα καταγράφηκε στην πόλη Κεσόνγκ, όπου ένας αυτόμολος που πήγε στον νότο πριν από τρία χρόνια, ένα πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον φαύλο ιό [σ.σ. τον SARS-CoV-2], επέστρεψε τη 19η Ιουλίου περνώντας τη γραμμή οροθεσίας», μετέδωσε το πρακτορείο.

Το KCNA δεν ανέφερε εάν το πρόσωπο αυτό υποβλήθηκε σε ειδικό τεστ. Μετέδωσε ότι τα αποτελέσματα «ιατρικών εξετάσεων», ιδίως «στο ανώτερο (τμήμα) του αναπνευστικού», καθώς και των «εξετάσεων αίματος» στις οποίες υποβλήθηκε είναι «αβέβαια». Οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν τον άνθρωπο σε καραντίνα και να αρχίσουν ιχνηλάτηση των επαφών του. Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει χιλιάδες τεστ από τη Ρωσία και άλλες χώρες. πάντως οι περιορισμοί χαλάρωσαν το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πιονγκγιάνγκ ανεβάζει συνεχώς τον τόνο όσον αφορά τους διαφωνούντες που αυτομολούν στη Νότια Κορέα, αποκαλώντας τους «αποβράσματα» και απαιτώντας η Σεούλ να πατάξει οργανώσεις που έχουν ιδρύσει ώστε να σταματήσουν να στέλνουν προπαγανδιστικό υλικό στον βορρά. Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ διέταξε να διενεργηθούν έρευνες στις στρατιωτικές μονάδες από τον τομέα ευθύνης πέρασε το πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, να «επιβληθεί αυστηρή τιμωρία» σε όσους ευθύνονται για το γεγονός και «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Σε κατάσταση “μέγιστου συναγερμού” η Βόρεια Κορέα από το πρώτο ...

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις