Αυστηρή προειδοποίηση από Κάιρο σε Ερντογάν:  Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα. Το Κάιρο υπογραμμίζει πως η notam που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου και συνιστά “παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου”. Ανέφερε πως η παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας. Oι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για έρευνες υδρογονανθράκων.

Ένταση στο μέτωπο της Λιβύης

Πριν από λίγες ημέρες, η Αίγυπτος έστειλε στρατιώτες στην Συρία σε συνεργασία με το Ιράν και συγκεκριμένα στο Ιντλίμπ και άλλα σημεία που ενδιαφέρουν την Τουρκία. Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει αυξήσει τα σημεία ελέγχου στην περιοχή, μετά τον θάνατο 30 στρατιωτών της, σε επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, τον Φεβρουάριο. Από τότε έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα και συνεχίζει να χτίζει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Η Αίγυπτος και η Τουρκία βρίσκονται αντίπαλες στη Λιβύη, με την Αίγυπτο στο πλευρό του Χαφτάρ και την Τουρκία στο πλευρό του Αλ Σαράζ.

Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ανοίξει μέτωπο επίσης με την Ελλάδα και με την Κύπρο, ενώ η Άγκυρα κλιμάκωσε πρόσφατα την ένταση στο διπλωματικό πεδίο, με επιθετικές κινήσεις εξωτερικής πολιτικής που αφορούν το Αιγαίο.

Σε μία “πυροσβεστική” δήλωση προέβη το βράδυ της Παρασκευής ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Ακάρ σημείωσε ότι ζητά από τους Έλληνες γείτονες “να αποφεύγουν προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση”. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τέμενος επούλωσε μια πληγή του τουρκικού έθνους και δήλωσε πως θεωρεί ότι είναι σκόπιμες οι αντιδράσεις που εκφράζονται εκτός Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Ahval και ΕΡΤ