Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα να ψηφίσουν δύο φορές στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μία μέσω επιστολής και μία διά ζώσης, για να δουν αν έχει προσμετρηθεί η ψήφος τους. «Οπότε αφήστε τους να τη στείλουν (την ψήφο) και αφήστε τους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό WECT-TV του Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου. «Και αν το σύστημα είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν» διά ζώσης, πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ είναι παράνομο να ψηφίσει κανείς περισσότερες από μία φορές. Ακτιβιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, εκτιμώντας ότι υποκινεί στην παραβίαση των νόμων και κάλεσαν τους πολίτες να μην ακούσουν τις προτροπές του.

«Είναι παράνομο να ψηφίζει κανείς δύο φορές. Μην ακούτε τον πρόεδρο», τόνισε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στο Twitter. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στη νοθεία, απηχώντας τις δηλώσεις Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη σε νοθεία, αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι η νοθεία στις εκλογές στις ΗΠΑ είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εξάλλου ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές προωθώντας την επιστολική ψήφο.

Η επιστολική ψήφος δεν είναι κάτι καινούριο για τις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους επέλεξε τη μέθοδο αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2016. Στις εφετινές εκλογές αναμένεται αριθμός ρεκόρ επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Αυτό είναι το σενάριο που τρομάζει – Κερδίζει πρώτα ο Τραμπ και μετά ο Μπάιντεν

Το σενάριο του “διπλού” νικητή

Οι αμερικανικές εκλογές για την προεδρία, στις 3 Νοεμβρίου, πέραν του ότι θεωρούνται κρίσιμες από κάθε άποψη, προμηνύονται και συναρπαστικές, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νικητής εντός των επόμενων ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών. Πώς; Διότι δεν θα έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμα και το 40% λόγω της πανδημίας και του φόβου που έχει ενσταλάξει στους Αμερικανούς λόγω της αδιάκοπης αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων.

Το παραπάνω, εφιαλτικό, σενάριο έχει μελετήσει η εταιρεία Hawkfish, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς και χρηματοδοτείται από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Μιλώντας στο “Axios on HBO” , ο CEO της Hawkfish, Τζον Μέντελσον, σημειώνει ότι τη βραδιά των εκλογών ενδέχεται ο χάρτης στο μεγαλύτερο μέρος του να βαφτεί κόκκινος (το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) και να μοιάζει με νίκη Τραμπ και δη με θρίαμβο, ενώ η αλήθεια θα είναι αρκετά διαφορετική. Θα πρόκειται για νίκη του Τζο Μπάιντεν, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων, που εφέτος αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες το 21% του 2016. Διαβάστε Αναλυτικά