Τα βλέμματα όλου του πλανήτη τραβά η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση, πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχουν οι δυο μονομάχοι για να πείσουν τους ψηφοφόρους, καθώς βαδίζει προς το τέλος της η αμφιλεγόμενη προεκλογική εκστρατεία. Η δεύτερη και τελευταία τηλεοπτική μάχη θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Belmont του Νάσβιλ με νέα συντονίστρια και νέους κανόνες προκειμένου να αποφευχθούν οι διακοπές, η κακοφωνία και το χάος του προηγούμενου debate. Τον ρόλο συντονιστή θα έχει η βραβευμένη δημοσιογράφος του NBC, Κρίστεν Γουέλκερ, στην οποία έχει ήδη προλάβει να επιτεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Την χαρακτήρισε ακραία οπαδό των Δημοκρατικών, προκατειλημμένη όπως οι γονείς της και καθόλου καλή δημοσιογράφο.

Η πρώτη τηλεοπτική διαμάχη στις 30 Σεπτεμβρίου  2020 εξελίχθηκε σε μία «χαοτική αντιπαράθεση» με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων, που αμαύρωσαν τη διαδικασία του ντιμπέιτ, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το «χειρότερο όλων των εποχών». Η πολιτική αντιπαράθεση των δυο αντρών παραμένει στο «κόκκινο», παρά την ασθένεια από κορονοϊό του Ντόναλντ Τραμπ και τη σύντομη νοσηλεία του σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ τον έχουν συμβουλεύσει να διατηρήσει ένα πιο ήπιο προφίλ σε σχέση με την επιθετική συμπεριφορά που επέδειξε στο προηγούμενο debate, το οποίο φαίνεται πως λειτουργεί υπέρ του εκλογικού του αντιπάλου. Είναι ωστόσο αμφίβολο αν ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιβράδυνε την προεκλογική του εκστρατεία προκειμένου να προετοιμαστεί για την τηλεμαχία, αναμένει ότι ο Τραμπ θα γίνει έντονα προσωπικός. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το επιτελείο του, θα θέλει να αποστασιοποιηθεί από μια συζήτηση γύρω από τον κορονοϊό, την οικονομία και άλλα ακανθώδη θέματα.

Οι νέοι κανόνες

Για να αποφευχθεί, λοιπόν, το «χάος» της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης, αυτή τη φορά τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανονισμοί. Σύμφωνα με αυτούς, όταν ο ένας από τους δύο μονομάχους για τις προεδρικές αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου θα τοποθετείται πάνω σε κάποιο θέμα, ο άλλος θα έχει κλειστό το μικρόφωνό του, ενώ τυχόν διακοπές θα έχουν συνέπειες στους χρόνους που θα έχουν στη διάθεσή τους. Η συζήτηση θα διαρκέσει 90 λεπτά. Θα χωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες των 15 λεπτών, με τον κάθε υποψήφιο να έχει στη διάθεσή του δύο λεπτά για να απαντήσει.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

  • «Η μάχη κατά του COVID-19»,
  • «Αμερικανική οικογένεια»,
  • «Η φυλή στην Αμερική»,
  • «Κλιματική Αλλαγή»,
  • «Εθνική ασφάλεια» και
  • «Ηγετική ικανότητα».

Ειδικότερα, θα κόβεται ο ήχος στο μικρόφωνο του ενός υποψηφίου τα πρώτα δύο λεπτά της τοποθέτησης του άλλου έπειτα από κάθε ερώτηση. Έτσι, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση της συντονίστριας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο έτερος συνομιλητής δεν θα μπορεί να πάρει τον λόγο. Αφού θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα δύο λεπτά, θα μπορεί να γίνει ανοικτός διάλογος για την υπόλοιπη διάρκεια κάθε δεκαπεντάλεπτης ενότητας της συζήτησης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι καμία προεκλογική ομάδα δεν μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τα παραπάνω μέτρα, αλλά η επιτροπή, που επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές, θεωρεί πως αυτά επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία και τι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.

Αντιδράσεις από το επιτελείο Τραμπ

Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών εξέφρασε αντιρρήσεις για τις αλλαγές, αλλά ο Τραμπ θα συμμετέχει στο ντιμπέιτ, που δίνει μία από τις τελευταίες ευκαιρίες ο νυν πρόεδρος να απευθυνθεί σε μεγάλο ακροατήριο πριν την ψηφοφορία. «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί να συζητήσει με τον Τζο Μπάιντεν ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κανόνων της τελευταίας στιγμής από την προκατειλημμένη επιτροπή στην τελευταία προσπάθειά τους να προσφέρουν πλεονέκτημα στον αγαπημένο τους υποψήφιο», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας Μπιλ Στέπιεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε άδικες τις συνθήκες της συζήτησης. «Θα συμμετάσχω, αλλά είναι πολύ άδικο που άλλαξαν τα θέματα και είναι πολύ άδικο που έχουμε πάλι μια συντονίστρια που είναι εντελώς προκατειλημμένη».

«Είναι πολύ άδικο το ότι άλλαξαν τη θεματολογία της συζήτησης και είναι πολύ άδικο ότι θα συντονίσει μια παρουσιάστρια εντελώς προκατειλημμένη» εναντίον του, πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στη δημοσιογράφο του NBC News, Κρίστεν Γουέλκερ, η οποία χαίρει σεβασμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια πρόσφατη συγκέντρωσή του είχε χαρακτηρίσει και εκείνη «εξαιρετικά άδικη», ενώ σε μήνυμα του στο Twitter την είχε συμπεριλάβει στους «δημοσιογράφους των fake news».

Που και πότε θα ψηφίσει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις προεδρικές ψηφίζοντας πρόωρα αυτό το Σαββατοκύριακο στη Φλόριντα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα ψηφίσει στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντας, όπου βρίσκεται η έπαυλή του, η Μαρ α Λάγκο.