H Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με την Αργεντινή για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Αυτό ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Το ρωσικό εμβόλιο στοιχίζει λιγότερο από 20 δολάρια ανά άτομο, όπως ανακοίνωσαν οι παρασκευαστές του. Την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αργεντινής μετέδωσε σήμερα και το τηλεοπτικό δίκτυο Todo Noticias, επικαλούμενο δήλωση στο twitter του προέδρου της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, στην οποία αναφέρεται: «Σας ενημερώνουμε ότι χθες υπογράψαμε συμφωνία, η οποία εγγυάται τη διάθεση ρωσικών εμβολίων στην Αργεντινή».

Έχει αρχίσει ο εμβολιασμός στη Ρωσία

Περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εμβολιασθεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V μέχρι σήμερα, δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθμός των εμβολιασθέντων με το εν λόγω εμβόλιο είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχουν κάνει χρήση ανάλογων εμβολίων. Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε η γραμματεία της αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, ο εμβολιασμός των Ρώσων πολιτών σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας θα αρχίσει έως τα τέλη της εβδομάδας.

Η εμπειρία του πρώτου Έλληνα που έκανε το εμβόλιο Sputnik V

Την εμπειρία του από το ρώσικο εμβόλιο, Sputnik V μετέφερε ο Βαλέριος Ασλανίδης, πρόεδρος ελληνικής κοινότητας Ανάπας. Ο κ. Ασλανίδης έκανε το Sputnik V και μίλησε γι’ αυτό σε ενημερωτική εκπομπή.

«Μετά το εμβόλιο, έκανα ανάλυση και βρήκαν αντισώματα. Δεν είχα κάποια παρενέργεια. Ο φίλος μου είχε πονοκέφαλο, πυρετό μέχρι 38 αλλά κράτησε μια ημέρα», δήλωσε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαι ελεύθερος, βγαίνω έξω, πηγαίνω στη δουλειά, κάνω γυμναστική. Φοράω μάσκα επειδή είναι υποχρεωτικό. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχω κάνει το εμβόλιο. Το ρωσικό εμβόλιο διασφαλίζει τον άνθρωπο στο 95%».

Να υπενθυμίσουμε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εντολή να ξεκινήσουν από αυτή την εβδομάδα οι εμβολιασμοί. Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει στην παραγωγή του Sputnik-V και βρίσκεται σε φάση δοκιμών και για δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, του EpiVaCorona.

Οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο. Η φαρμακοβιομηχανία της Ρωσίας είναι έτοιμη για εμβολιασμό μεγάλης κλίμακας, καθώς η ποσότητα των δόσεων του πρωτοποριακού εμβολίου Sputnik V που έχει ήδη παραχθεί, θα φτάσει τα δύο εκατομμύρια τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ξεπερνά το 95% 42 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρωσικού εμβολίου.

Επίσης, το ρωσικό εμβόλιο θα είναι φθηνότερο από εκείνα που αναπτύσσονται παράλληλα στον κόσμο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ρωσικών Αρχών. Η Μόσχα έχει βάλει ως στόχο την παραγωγή περισσότερων από 1 δις δόσεων την επόμενη χρονιά.

Οι δηλώσεις της Ρωσίδας αντιπροέδρου

Πριν δύο μέρες η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα δήλωσε: «Θέλω να πω ότι ο εμβολιασμός ήδη έχει ξεκινήσει στον ρωσικό στρατό, στην πόλη της Μόσχας. Και στα τέλη της εβδομάδας θα ενταχθούν στον εμβολιασμό αυτό όλες οι περιφέρειες της Ρωσίας».

Σχεδόν 170.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έχουν σταλεί προς χρήση στην Ρωσία έως την 1η Δεκεμβρίου, ενημέρωσε η Γκόλικοβα, προσθέτοντας ότι έως τις 24 Νοεμβρίου είχαν διατεθεί 117.000 δόσεις εμβολίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις