Η Κάτω Βουλή έδωσε το “πράσινο φως” στον νόμο που συνέταξε τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ, με 131 ψήφους υπέρ και 117 κατά, σε μία συνεδρίαση που κράτησε 20 ώρες. Στο τέλος του μήνα, η νομοθεσία θα περάσει από την Γερουσία για την τελική έγκριση. Η ανακοίνωση της έγκρισης της νομοθεσίας  προκάλεσε πανηγυρισμούς έξω από το Κοινοβούλιο, όπου πραγματοποιούνταν μεγάλες συγκεντρώσεις γυναικών.

Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε μία χώρα με έντονη την επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας, που μάλιστα είναι η γενέτειρα του Πάπα Φραγκίσκου, χαιρετίστηκε ως ιστορική από το γυναικείο κίνημα.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως η νομιμοποίηση  θα σώσει πολλές ζωές γυναικών, οι οποίες κατέφευγαν σε παράνομες αμβλώσεις που γίνονταν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Η δημοσιογράφος Ingrid Beck ανέφερε πως “είναι μία νίκη για το γυναικείο κίνημα που εδώ και πολλά πολλά χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για νόμιμες αμβλώσεις και τονίζει πως η πρόοδος που έγινε εδώ οφείλεται κατά κύριο λόγο πως την νομοθεσία στήριξε η κυβέρνηση. “Αυτό είναι που έκανε όλη την διαφορά” τόνισε.  Η υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Elizabeth Gómez Alcorta, ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter: “Σήμερα γράψαμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία”.

Δεν πανηγύρισαν βέβαια όλες οι γυναίκες. Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν και από εκείνες που αντιτίθενται στην νομιμοποίηση. “Ελπίζουμε να μην περάσει η νομοθεσία στην Γερουσία. Η γυναίκα δεν κουβαλάει ένα κουνέλι μέσα στην μήτρα της, αλλά ένα ανθρώπινο ον”, ανέφερε μία γυναίκα.

Όπως γράφει ο Guardian, η Λατινική Αμερική έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις και μόνο τρεις χώρες τις επιτρέπουν σε ορισμένες περιπτώσεις: Η Κούβα, η Ουρουγουάη και η Γουιάνα. Σε Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα και Ονδούρα, απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε περιπτώσεις που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας.

Στην Λατινική Αμερική γίνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια παράνομες και επικίνδυνες αμβλώσεις. Τον Αύγουστο, ένα κοριτσάκι δέκα ετών, δέχτηκε πολεμική από θρησκευτικές οργανώσεις, γιατί θέλησε να κάνει παράνομη έκτρωση στο παιδί που κυοφορούσε, το οποίο ήταν προϊόν βιασμού – με φερόμενο ως βιαστή τον θείο της.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις