Τόσο οι αγορές όσο και οι άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν ένα δύσκολο μεταβατικό στάδιο. Οι αντοχές τους βρίσκονται σε πτώση ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν μία ακόμα επίθεση.  Ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης κυοφορεί ήδη το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Μιλώντας μεταφορικά, αν το καλοκαίρι η Ευρώπη είπε ένα δειλό «δόξα το θεό» τώρα φωνάζει «βοήθα Παναγιά». Η εικόνα από την εμπορική κίνηση στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και μια σειρά άλλες χώρες δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, υπομονή και ας πεθάνουν κάποιοι» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου βιομηχάνων Confindustria της Ματσεράτα, δίπλα από την Αγκόνα, πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί από την κατακραυγή των πολιτών, όταν τους προέτρεψε να μετατραπούν σε άβουλους καταναλωτές την εορταστική περίοδο.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία περνά σε ένα σκληρό lockdown, με το ένα κρατίδιο μετά το άλλο να υποκύπτει στις πιέσεις της κοινής λογικής αλλά και τις οδηγίες της καγκελαρίου. Ενώ της χρεώνεται λάθος υπολογισμός των αναγκαίων εμβολίων, ο αριθμός των κρουσμάτων καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου προειδοποίησε για την ανάγκη διατήρησης του lockdown μέχρι το Πάσχα προκειμένου να σωθούν ζωές και να αντέξει το σύστημα Υγείας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ζητώντας να ξεκινήσει από κοινού ο εμβολιασμός στην Ευρώπη πριν από το τέλος του έτους, στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου, ενώ σε προληπτική καραντίνα βρίσκονται ήδη οι Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα και Σαρλ Μισέλ επειδή ήρθαν σε επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που χειρίστηκε με αυτοσχεδιασμούς την κατάσταση. Συνολικά οι ηγέτες της Ευρώπης, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερα δεν προνόησαν τα αναγκαία. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι τα περιοριστικά μέτρα, ο φόβος του θανάτου και της οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας να προκαλούν στους πληθυσμούς «συμπτώματα και κρίσεις άγχους και δυσθυμίας, κρίσεις πανικού, αίσθηση ανεπάρκειας, διαδεδομένη και συνεχής αίσθηση αβεβαιότητας».

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Αργύρης Παναγόπουλος, ο ψυχολόγος Γιώργος Λαζαριώτης από τη βόρεια Ιταλία προειδοποιεί ότι, πέρα από την πανδημία, θα μας κάνουν να συμβιώσουμε με την «εκδήλωση επιθετικότητας, φόβου, βίας και ενδοοικογενειακής βίας και μηχανισμούς άρνησης, κυρίως της πραγματικότητας και διαταραχές στις διαπροσωπικές σχέσεις».

Είναι δύσκολο να ανανεώνουν οι πολίτες διαρκώς τις δυνάμεις και τις ελπίδες τους, να εφευρίσκουν τρόπους να αντέξουν ψυχικά, όταν η οικονομία υποχωρεί διαρκώς κάτω από τα πόδια τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις