Ένοχος για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής κρίθηκε από γαλλικό δικαστήριο ο Νικολά Σαρκοζί σε σχέση με την περίφημη υπόθεση των υποκλοπών. Η δικαστής Κριστίν Μι, η οποία προήδρευσε της υπόθεσης, δήλωσε ότι ο 66χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης της Γαλλίας «χρησιμοποίησε το στάτους του ως πρώην Γάλλος πρόεδρος» σε μια «ιδιαίτερα σοβαρή» αδικοπραξία, καθώς ανακοίνωνε την ποινή.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι είχε συναφθεί ένα «σύμφωνο διαφθοράς» ανάμεσα στον Σαρκοζί, τον δικηγόρο Τιερί Ερτσόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Ο 66χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας (από το 2007 ως το 2012) καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, από τα οποία τα δύο είναι με αναστολή. Ο Σαρκοζί διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης, που πρέπει να το ασκήσει εντός δεκαημέρου.

Η πρόταση των δικαστών ήταν καταδίκη τεσσάρων ετών για τον 66χρονο Σαρκοζί, εκ των οποίων εκτιτέα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο. Ο ίδιος ο Σαρκοζί δήλωσε στο δικαστήριο ότι «Ποτέ. Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής».

Γίνεται έτσι ο δεύτερος Γάλλος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται, μετά τον Ζακ Σιράκ το 2011 για την υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας στον δήμο του Παρισιού.

Ο Σαρκοζί θα έχει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του με τη μορφή του κατ’ οίκον περιορισμού και φορώντας ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις