Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής μετάλλαξης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της χώρας Frank Vandenbroucke, «γνωρίζουμε ένα θετικό κρούσμα με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού στο Βέλγιο». «Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε θετικό στις 22 Νοεμβρίου, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό» πρόσθεσε. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να «μην πανικοβληθούν» σχετικά με την παραλλαγή.

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό. Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Λίγο νωρίτερα, ιολόγος της χώρας σημείωσε ότι το Βέλγιο πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Μέχρι στιγμής, κρούσματα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί επισήμως εκτός από το Βέλγιο, σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής – Στο τραπέζι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Σε συναγερμό είναι και οι Αρχές στην χώρα μας για τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού. Το ελληνικό υπουργείο Υγείας είναι επί ποδός από νωρίς το πρωί οπότε και η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη, θέτοντας νέους περιορισμούς στα ταξίδια.

Στο τραπέζι μέτρα και για εμβολιασμένους

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών και περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εισηγείται να μπει «μπλόκο» στις αφίξεις από τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊού έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις