Ουκρανία και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τελικά αύριο (3/3) το πρωί τον δεύτερο γύρο των κρίσιμων συνομιλιών τους. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη της διπλωματικής λύσης εν μέσω της ρωσικής εισβολής, που είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον αριθμό των θυμάτων, πολιτών και στρατιωτών, να αυξάνεται διαρκώς.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει φτάσει ήδη στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, η ουκρανική αποστολή βρίσκεται καθ’ οδόν από το Κίεβο και θα φτάσει αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν νωρίτερα στη συνάντηση, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου, «χωρίς τελεσίγραφα» όμως από τους Ρώσους.

Οπως είπε επίσης ο ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Συζητήσαμε για τις «συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν ‘παραθυράκια’ και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε να έρθουν», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι αν και απευθείας «διαπραγματεύσεις» έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των «συνομιλιών» αυτών.

Στον δεύτερο γύρο των επαφών, πάλι στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, όπως ζήτησε η ρωσική πλευρά, θα συμμετάσχει η ίδια σύνθεση διπλωματών. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει το βράδυ η ουκρανική πλευρά, οι διαπραγματεύσεις θα μετατεθούν πιθανότατα για τις επόμενες ημέρες.

Ο πρώτος γύρος, που μάλλον ήταν διερευνητικός και δεν παρήγαγε συγκεκριμένα αποτελέσματα, πραγματοποιήθηκε στις 28/2 και διήρκεσε περίπου 6 ώρες.

Άνοιγμα Λαβρόφ στον Ζελένσκι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα αγναγωρίζει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για αυτές τις εγγυήσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Ρωσία έπρεπε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία προτού πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες. Ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις