Οι ψηφοφόροι της Βόρειας Ιρλανδίας επέλεξαν τη 45χρονη Ιρλανδή ρεπουμπλικανή Μισέλ Ο’Νιλ για να ηγηθεί της τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς το Σιν Φέιν -που εδώ και χρόνια ήταν το δεύτερο κόμμα της Βορειοϊρλανδικής Sσυνέλευσης- αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με ψήφους-ρεκόρ.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που έχει ηγηθεί κάθε κυβέρνησης του Μπέλφαστ από το 2007, υπέστη σημαντικές απώλειες που θα το οδηγήσουν σε μια οδυνηρή δεύτερη θέση.

Με μεγάλο μέρος των ψήφων καταμετρημένο το βράδυ της Παρασκευής, το Σιν Φέιν φαίνεται ότι κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα της επιτρέψει να ορίσει τον πρώτο υπουργό στην κυβέρνηση της επικράτειας.

Η νίκη αυτή θα ωθήσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο ευνοεί το σημερινό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία δημιούργησε το πολύπλοκο και πολυφωνικό εκλογικό σύστημα καταμερισμού της εξουσίας.

Η διαφαινόμενη νίκη του Σιν Φέιν είναι αποτέλεσμα της έλευσης μίας νέας γενιάς Βορειοϊρλανδών στην πολιτική ζωή μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλαν τέλος στην αιματηρή περίοδο των Troubles.

Αν και υπέρμαχος της επανένωσης της Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν -η άλλοτε πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA)- σημείωσε τα εκλογικά του κέρδη με μια εκστρατεία που έδινε έμφαση στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, την αγοραστική δύναμη των πολιτών και την ανάγκη καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης.

Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής συζήτησης στο BBC την Τρίτη (3/5) ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αν η βρετανική κυβέρνηση δεν άρει το ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, το οποίο, σύμφωνα με τους ενωτικούς, πλήττει τους δεσμούς της επαρχίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εντός ή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου;

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν την αρχή του τέλος για το Ηνωμένο Βασίλειο; Η απάντηση είναι τόσο περίπλοκη, όσο είναι αυτή τη στιγμή και η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εκλογές αυτές είναι οι δεύτερες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, αλλά οι πρώτες μετά την πραγματική εφαρμογή του. Τί σημαίνει αυτό;

Ότι τώρα η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζει το πρόβλημα του Πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και που ουσιαστικά δημιούργησε τα λεγόμενα «σκληρά» σύνορα μεταξύ της χώρας και των υπολοίπων εθνών του Ην.Βασιλείου.

Αυτό έχει φέρει αρκετές αναταράξεις στο εσωτερικό, καθώς οι Βορειοϊρλανδοί αισθάνονται ότι παραβιάζεται η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 (Good Friday Agreement), που είχε γίνει ώστε να βάλει τέλος στη διαμάχη μεταξύ ενωτικών και αποσχιστών ή αλλιώς προτεσταντών και καθολικών.

Η αρχηγός του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, δήλωσε μόλις την Παρασκευή ότι «το κόμμα έχει πενταετές πλάνο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Για να γίνει όμως η σκέψη της πράξη, θα πρέπει πρώτα να κυβερνήσει…

Ακυβερνησία

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική κυβερνητική συνεργασία των δυο εκφραστών (καθολικών και προτεσταντών).

Άρα, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει να συνεργάζεται με το δεύτερο.

Όμως ο ηγέτης των DUP, Τζέφρεϊ Ντόναλντσον, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί και δεν συμβάλλει στο σχηματισμό κυβέρνησης, μέχρι να λυθεί το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Καθώς αποδίδει την ήττα του ξεκάθαρα σε αυτό, απαιτεί είτε την κατάργησή του, είτε την αντικατάστασή του, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες συνεργασίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ,μιλώντας την Παρασκευή πριν τα αποτελέσματα των βουλευτικών επιβεβαιωθούν, υποσχέθηκε ότι θα σκληρύνει την στάση του απέναντι στις Βρυξέλλες καθώς κύριο μέλημά του είναι η σταθερότητα στη χώρα.

Είναι όμως γνωστό ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Και ενώ μέχρι το βράδυ θα έχει τελειώσει η καταμέτρηση, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τρίτο κόμμα στο Στόρμοντ αναδεικνύεται το ουδέτερο κόμμα Alliance Party, αποτυπώνοντας ίσως την κούραση του κόσμου από την ατέρμονη διαμάχη των δυο ισχυρότερων στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις