Στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου Ζιαμπρόφκα της Λευκορωσίας, που βρίσκεται στην περιοχή Γκομέλ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν εκρήξεις και ήταν ορατές λάμψεις.

Αναγνώστης του ιστότοπου «Zerkalo» ανέφερε ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα άκουσε «πέντε ισχυρούς κρότους», και ότι το ωστικό κύμα έγινε αισθητό στην πόλη Γκομέλ. Αναγνώστης του ιστότοπου Flagstok ανέφερε ότι εκρήξεις ακούγονταν από τις 00:25 έως τις 00:32.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, με ανακοίνωσή του ισχυρίσθηκε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν λόγω ανάφλεξης κατά την διάρκεια αλλαγής κινητήρα σε ένα όχημα. «Σε σχέση με τις κλήσεις που έγιναν στο υπουργείο Άμυνας για τις λάμψεις που σημειώθηκαν σε τμήμα της Ζιαμπρόφκα της περιοχής Γκομέλ, δηλώνουμε ότι στις 10 Αυγούστου, περίπου στις 23:00, κατά την διάρκεια δοκιμής ελέγχου ενός οχήματος μετά την αλλαγή κινητήρα, το όχημα ανεφλέγη. Το προσωπικό έλαβε έγκαιρα μέτρα για την κατάσβεση. Δεν υπάρχουν τραυματίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Νωρίτερα. ο υπαρχηγός της κεντρικής διεύθυνσης επιχειρήσεων του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αλεξέι Γκρόμοφ, είχε δηλώσει ότι η Λευκορωσία έχει θέσει το αεροδρόμιο Ζιαμπρόφκα υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. «Το αεροδρόμιο Ζιαμπρόφκα στην Λευκορωσία βρίσκεται ήδη υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων. Προς το παρόν εκεί διαμορφώνεται ρωσική στρατιωτική βάση. Στην περιοχή του αεροδρομίου βρίσκεται μια μεραρχία αρμόδια για τους πυραύλους Ισκαντέρ και μια μεραρχία για τους S-400», δήλωσε ο Γκρόμοφ

Από τις 9 έως τις 25 Αυγούστου η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν ασκήσεις των δυνάμεων Αντιαεροπορικής Άμυνας και της Αεροπορίας με χρήση πραγματικών πυρών. Η πρώτη φάση (9 – 11 Αυγούστου) πραγματοποιείται στο έδαφος της Λευκορωσίας, ενώ η δεύτερη (22 – 25 Αυγούστου) στο πεδίο δοκιμών «Αλουσούκ» στην περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη είχαν σημειωθεί εκρήξεις και σε αεροπορική βάση της Ρωσίας στην Κριμαία, εκρήξεις τις οποίες η ρωσική πλευρά είχε επιλέξει να υποβαθμίσει υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκαν από πυρομαχικά που εξερράγησαν κατά λάθος.
Δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα παρουσιάζουν, πάντως, την εν λόγω αεροπορική βάση κατεστραμμένη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις