Λύση προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ζήτημα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και δεκαετίες θέλει να βρει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ανοίγοντας το θέμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αναφορά του Λαπίντ στη λύση των δύο κρατών κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – η πρώτη από Ισραηλινό ηγέτη εδώ και χρόνια- απηχεί την υποστήριξη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ τον Αύγουστο για την πρόταση που ήταν αδρανής εδώ και καιρό.

«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Πρόσθεσε,μάλιστα, ότι η όποια συμφωνία θα εξαρτηθεί από ένα ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος που δεν θα απειλεί το Ισραήλ.

«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Λαπίντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ έγινε γνωστή νωρίτερα στα ισραηλινά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση αντίδραση από τους πολιτικούς του αντιπάλους, με φόντο και τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μακροχρόνιο αντίπαλο της λύσης των δύο κρατών.

Οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Παλαιστίνης στις δηλώσεις Λαπίντ

Υπενθυμίζεται ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που τερματίστηκαν οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.

Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανάφερε στο Reuters ότι τα λόγια του Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».

«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Youssef.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, αναφέρθηκε στην ομιλία του Λάπιντ, χαρακτήριζοντας την «θαρραλέα» για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις