Ανακοίνωση εξέδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την οποία ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έμεινε για ακόμη μια φορά χωρίς εξωτερική ηλεκτροδότηση και έθεσε ξανά σε λειτουργία τις γεννήτριες ντίζελ που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης,

«Το τελευταίο περιστατικό υπογραμμίζει την ολοένα και πιο επισφαλή και προκλητική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, αποκόπηκε ουκ ολίγες φορές από το δίκτυο ηλεκτροδότησης στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, εξαιτίας των βομβαρδισμών για τους οποίους Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε Ουκρανία και Μολδαβία

Χωρίς ρεύμα είναι ολόκληρη η πόλη της Λβιβ, μετά από τις εκτεταμένες πυραυλικές επιθέσεις που δέχθηκε η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου, ενώ την ίδια ώρα και η γειτονική Μολδαβία έχει επίσης εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, παρά το γεγονός ότι δεν δέχθηκε πλήγμα στο έδαφός της.

Ο δήμαρχος της Λβιβ ζήτησε από τους πολίτες να μετακινηθούν άμεσα στα καταφύγια, ενώ ο επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής του Κιέβου ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές, όπως και σε κατοικίες. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της στα ενεργειακά δίκτυα της Ουκρανίας.

Οι αναφορές για εκρήξεις νωρίτερα, έφεραν και την ενεργοποίηση του συναγερμού σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ο δήμαρχος της Λβιβ, Αντρίι Σάβοντι, υποστήριξε ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε καταφύγια με τους δασκάλους τους – και προέτρεψε τους γονείς να μην τα πάρουν μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δήλωσε ο Ολεξίι Κουλέμπα, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βίταλι Κλίτσκο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι «υποδομές της πόλης έχουν υποστεί ζημιές» και πως έχει διακοπεί η παροχή νερού. Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο να παραμείνει στα καταφύγια.

Λίγο πριν από τα νέα πλήγματα στο Κίεβο και στη Λβιβ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νότια Ουκρανία είχε δεχθεί εκ νέου επίθεση.

Μπλακ άουτ στη Μολδαβία

Προβλήματα από τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζει και η Μολδαβία με «μαζικές διακοπές ρεύματος», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα» ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας» έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών. «Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς) εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις