Σύμφωνα με το Reuters,  ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να τηρήσει τον τρέχοντα στόχο της παραγωγής πετρελαίου, αν και ορισμένοι λένε ότι μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής δεν είναι εντελώς εκτός τραπεζιού, δεδομένης της ανησυχίας που υπάρχει για οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, άλλαξαν την αυριανή προγραμματισμένη δια ζώσης συνάντησή τους στη Βιέννη σε τηλεδιάσκεψη, μια απόφαση η οποία ερμηνεύεται από κάποιους ότι σηματοδοτεί την πιθανότητα να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική.

«Είναι απίθανο να υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική», δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ+ στο Reuters.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν το Σάββατο, με τους υπουργούς ΟΠΕΚ να πραγματοποιούν «εικονική συνάντηση». Ο ΟΠΕΚ+ ξεκινά συνομιλίες την ίδια ώρα την Κυριακή με μια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC), ακολουθούμενη από την πλήρη υπουργική διάσκεψη.

Με τις τιμές του πετρελαίου και τις οικονομικές προοπτικές να εξασθενούν, ο όμιλος συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.

Ο ΟΠΕΚ+, ανέφεραν πηγές στο Reuters, θέλει τώρα να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του επικείμενου ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά και να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, όπου αναμένεται χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών για της COVID-19 μετά πρωτοφανείς διαδηλώσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corporation, Sheikh Nawaf Saud al-Sabah, δήλωσε την Παρασκευή ότι η αγορά πετρελαίου φαίνεται να είναι καλά εφοδιασμένη στα τρέχοντα επίπεδα και οι πελάτες δεν ζητούν περισσότερο πετρέλαιο.

«Ρωτάμε τους πελάτες μας τι χρειάζονται για το επόμενο έτος και η ευθεία απάντηση από όλους είναι ότι δεν απαιτούμε περισσότερο πετρέλαιο, στην πραγματικότητα απαιτούμε περίπου το ίδιο, ίσως και λιγότερο, μόνο και μόνο λόγω του φόβου της ύφεσης… αν και τώρα μπορεί να το αποφύγουμε», είπε σε συνέδριο στη Ρώμη.

Ορισμένοι εκπρόσωποι και αναλυτές του ΟΠΕΚ+ δεν αποκλείουν μια έκπληξη στη συνεδρίαση της Κυριακής.

Η JPMorgan, σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ είναι πιθανό να διατηρήσει τη γραμμή στη συνεδρίαση αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε περικοπή άνω των 500.000 bpd εάν η ζήτηση επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Ο ΟΠΕΚ+ φημολογείται ότι εξετάζει μια περικοπή με βάση την αδυναμία της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες», εκτίμησε στο CNBC, ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάλυσης στην ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία Rystad.

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές θαλάσσιων εξαγωγών αργού από το Κρεμλίνο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η προοπτική ανώτατου ορίου τιμής της G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας.

Το μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να απαγορεύσει την αγορά ρωσικού θαλάσσιου αργού από τις 5 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η ανησυχία ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, ώθησε τη G7 να εξετάσει ένα ανώτατο όριο τιμής στο ποσό που θα πληρώσει για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις