Συζητήσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία αναμένεται να διεξαχθούν, σύμφωνα με το Bloomberg, με σκοπό η γειτονική χώρα να εξασφαλίσει έκπτωση 25% στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Για την Τουρκία, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου. Μόλις πέρυσι εισήγαγε κάτι λιγότερο από το ήμισυ των 59 δισ. κυβικών μέτρων των συνολικών εισαγωγών. Για το 2022 το συνολικό ενεργειακό κόστος της Τουρκίας αναμένεται να ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια.

Η περίπτωση επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να καταστεί ένα μεγάλο προεκλογικό ατού για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των επερχόμενων εκλογών το επόμενο έτος. Κι αυτό διότι αφενός θα αποφύγει τις αυξήσεις στην ενέργεια, αφετέρου θα απορροφήσει μέρος των πιέσεων στην τουρκική λίρα, ένα νόμισμα με μία από τις χειρότερες επιδόσεις στη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας καθώς οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές, η Τουρκία επιδιώκει η έκπτωση να εφαρμοστεί στις εισαγωγές του 2023 αλλά και σε κάποιες του 2022. Η τουρκική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κερδίσει κάτι από αυτές τις διαπραγματεύσεις κι έτσι σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την έκπτωση που επιθυμεί, τότε θα επιδιώξει αναβολές στις πληρωμές για τις εισαγωγές φυσικού αερίου έως το 2024.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εντούτοις ενισχύει τους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς της με τη Μόσχα. Άλλωστε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο οποίος θα προμηθεύει με το ορυκτό καύσιμο την Ευρώπη. Από τη μεριά τους, οι Ευρωπαίοι ούτε που συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργειά της ως αντιπερισπασμό στον πόλεμο με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα βέβαια, το Κρεμλίνο είναι σε αναζήτηση νέων αγορών αφού πλέον δεν προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Δυτική Ευρώπη, την περιοχή με τις περισσότερες ρωσικές εξαγωγές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις