Άραχθος: Ξεκινά η διαδικασία για την αφαίρεση οργάνων των δύο αγοριών
Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της καταλληλότητας των οργάνων των δύο παιδιών που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στον Άραχθο.

Τα ξημερώματα της Κυριακής αναμένεται να γίνει το πρώτο χειρουργείο αφαίρεσης των οργάνων από τον 14χρονο. Θα ληφθούν όλα τα όργανα (σ.σ.: νεφροί, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες, κερατοειδείς) τα οποία προορίζονται για ενήλικες λήπτες στην Ελλαδα. Στην επέμβαση Θα συμμετάσχουν ομάδες λήψεων από το Ρίο, το Λαικό Νοσοκομείο και το Ωνάσειο. Αύριο αναμένεται να γίνει και η λήψη των οργάνων του 12χρονου.
Μεγαλείο ψυχής από τους γονείς
Υπενθυμίζεται ότι παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που έγιναν τόσο από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας όσο και από εκείνους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, όπου τα παιδιά μεταφέρθηκαν διασωληνωμένα την Τετάρτη, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η διάσωσή τους και επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός τους θάνατος.
Οι γονείς ενημερώθηκαν άμεσα και επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής συναίνεσαν, μετά από ενημέρωση των γιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στη δωρεά των οργάνων των δύο αγοριών, με σκοπό να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, Ανδρέας Ηλιάδης, όπου νοσηλεύτηκαν τα δύο παιδιά, είχε πει στο protothema.gr: «Μαζί στο ποτάμι, μαζί ξεκίνησαν οι καρδιές τους, μαζί διακομίστηκαν. Μαζί άνοιξαν τα φτερά τους να σώσουν άλλα παιδιά, γιατί απλά οι καρδιές δεν έχουν χρώμα».
Ο ΕΟΜ καλύπτει τα έξοδα για τις κηδείες
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας των δύο παιδιών, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόκειται για μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στη μεγαλειώδη απόφαση των οικογενειών τους να δωρίσουν τα όργανα των παιδιών τους, χαρίζοντας ζωή μέσα από την απόλυτη απώλεια.
«Δύο νέα παιδιά, δύο καλοί φίλοι παίζοντας βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άραχθο ποταμό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και τον ηρωισμό του συμπολίτου μας, που τα έβγαλε από το ποτάμι, δεν τα κατάφεραν. Οι γονείς τους, μέσα στον ανείπωτο πόνο τους αποφάσισαν να σώσουν τις ζωές άλλων συνανθρώπων τους, μέσω της δωρεάς των οργάνων τους», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης σε tweet του.
«Αισθάνομαι πάντα δέος, όταν συναντώ γονείς που μπορούν να μετατρέπουν την μεγαλύτερη οδύνη που μπορεί να αισθανθεί ένας άνθρωπος, σε πράξη αλληλεγγύης. Έδωσα εντολή στον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ώστε τα έξοδα της κηδείας τους να τα καλύψει ο ΕΟΜ, ως μία ελάχιστη πράξη αναγνώρισης αυτής της συγκλονιστικής προσφοράς», καταλήγει.
Το χρονικό της τραγωδίας στον Άραχθο
Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιουνίου όταν μία παρέα τεσσάρων παιδιών πήγαν στον ποταμό Άραχθο να κολυμπήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος βούτηξε ο 12χρονος και ο 14χρονος, βλέποντας πως ο φίλος του πνιγόταν, αποφάσισε να βοηθήσει και έπεσε κι εκείνος στο νερό. Ο 14χρονος στην προσπάθεια να σώσει τον φίλο του, χτύπησε το κεφάλι του με αποτέλεσμα να χαθούν και τα δύο παιδιά μέσα στο νερό.
Τα άλλα δύο παιδιά έτρεξαν να ζητήσουν βοήθεια και στο σημείο έσπευσε ο Γκόγκα Λεβιάν, που χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε στον ποταμό Άραχθο για να βγάλει έξω τα παιδιά.
Οι δύο ανήλικοι έμειναν κάτω από το νερό για 20 λεπτά ενώ χρειάστηκαν και άλλα 30 λεπτά περίπου για να ξεκινήσει η ΚΑΡΠΑ στο νοσοκομείο της Άρτας όπου οι γιατροί έδωσαν τεράστιο αγώνα για να τα επαναφέρουν στη ζωή.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου όπου νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου δύο μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα και παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών τα παιδιά είναι εγκεφαλικά νεκρά.