«Ξύπνησε» ξανά η Αίτνα - Εντυπωσιακές εικόνες από τη στιγμή της έκρηξης
Η έκρηξη ξεκίνησε από τον νοτιοανατολικό κρατήρα και περιλάμβανε συχνές και έντονες εκρήξεις απελευθερώνοντας δυο μικρές ροές λάβας.
Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια, η Αίτνα στη νότια Ιταλία, εξερράγη ξανά, αυτή τη φορά κατά τη διάρκειας των νυχτεριών ωρών της Δευτέρας (12/5) εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες τέφρας και λάβας.
Το νέο «ξύπνημα» του ηφαιστείου ξεκίνησε από τον νοτιοανατολικό κρατήρα, περιλάμβανε συχνές και έντονες εκρήξεις, απελευθερώνοντας δύο μικρές ροές λάβας που κατευθύνονται προς τα νότια και τα ανατολικά, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η Catania Today.
Μάλιστα, παρατηρήθηκε και ένα νέφος τέφρας, που διασκορπίστηκε προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά προκαλώντας και πτώση λάβας στη πόλη Zaffarana Etnea.
Από σεισμικής άποψης, ξεκινώντας από τις 10:45 μ.μ. της Δευτέρας (12/5), παρατηρήθηκε μια απότομη μείωση στο μέσο πλάτος του ηφαιστειακού δονήματος, το οποίο έφτασε σε χαμηλές τιμές γύρω στις 3:15 π.μ. της Τρίτης (13/5). Η θέση του κεντροειδούς των πηγών σεισμού βρίσκεται επί του παρόντος στην περιοχή του βορειοανατολικού κρατήρα και σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ποιο είναι το ηφαίστειο Αίτνα
Η Αίτνα βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, ύψος 3.350 μέτρα, και ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.
Αν και οι εκρήξεις του μπορεί μερικές φορές να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές, σε γενικές γραμμές δεν θεωρείται επικίνδυνο την ίδια ώρα που χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές.
Τον Ιούνιο του 2013, μάλιστα, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.