Αντιοξειδωτικά στα πιάτα μας - Ποια είναι τα πιο ισχυρά και σε ποια τρόφιμα θα τα βρούμε
Οι αντιοξεδωτικές ουσίες όπως όπως οι βιταμίνες C, E και Α αποτελούν τα θέμελια πάνω στα οποία χτίζεται η καλή υγεία του οργανισμού μας.

Μέσα από τη διατροφή μας – και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη βοήθεια συμπληρωμάτων – μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά, ουσίες που προσφέρουν σημαντική προστασία στην υγεία μας.
Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή ασταθή μόρια τα οποία, όταν συγκεντρώνονται σε υψηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές κυτταρικές βλάβες. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν και το σώμα διαθέτει ενδογενείς μηχανισμούς για την εξουδετέρωσή τους, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από εξωτερικές πηγές μπορεί να ενισχύσει αυτή την άμυνα.
Οι βασικές πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και ορισμένες βιταμίνες – όπως οι Α, C και Ε – που είναι γνωστές για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν και στη βιομηχανία τροφίμων, βοηθώντας στη διατήρηση της φρεσκάδας και στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων.
Ποια είδη αντιοξειδωτικών γνωρίζουμε; Κατατάσσονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά. Τα υδατοδιαλυτά δρουν στο υδάτινο περιβάλλον των κυττάρων, ενώ τα λιποδιαλυτά λειτουργούν κυρίως στις μεμβράνες των κυττάρων, προσφέροντας προστασία από οξειδωτικές φθορές σε διαφορετικά σημεία του οργανισμού.
Διάβασε παραπάνω για τα αντιοξειδωτικά και τα οφέλη τους στην υγεία μας.