Οι ΗΠΑ ζουν τα προλεγόμενα του προσεχούς Νοέμβρη. Τότε που θα στηθούν κάλπες για να ληφθεί ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας – μια απόφαση που επηρεάζει όλο τον πλανήτη: Το ερώτημα είναι ένα. Τραμπ ή όχι; Το διακύβευμα είναι ένα: Ακροδεξιός λαϊκισμός και εθνικός διχασμός ή όχι;

Οι ΗΠΑ ζουν τα προλεγόμενα του προσεχούς Νοέμβρη. Λες και η ίδια η ζωή αποφάσισε να προοικονομήσει καταστάσεις για να γνωρίζει ο κόσμος τις απαντήσεις στα ερωτήματα. Να έχει μια ιδέα, να έχει δει εικόνες από το μέλλον στο δυστοπικό παρόν του.

Το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία απώθησε με τη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών ειρηνικούς διαδηλωτές κοντά στο Λευκό Οίκο, λίγο πριν μιλήσει ο Τραμπ στον Κήπο των Ρόδων και απευθύνει ένα ακόμα διχαστικό διάγγελμα. Αυτός ο μοιραίος άνθρωπος, αφού εξύβρισε και επιτίμησε κυβερνήτες πολιτειών και δημάρχους πόλεων όπου σημειώνονται επεισόδια, αφού τσουβάλιασε διαδηλωτές αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά τη ρηχότητα της πολιτικής του αντίληψης, απείλησε ευθέως με την αποστολή του αμερικανικού στρατού εναντίον των αμερικανών πολιτών.

Ο Τραμπ επιχειρεί να λύσει ένα γόρδιο δεσμό όχι με ντελικάτους πολιτικούς χειρισμούς, αλλά με… μπαζούκας, ανοίγοντας μία διχαστική τομή (που εξ αρχής τρέφει) σε μέγεθος κρατήρα ηφαιστείου. Μόνο που όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται, το πύρινο μάγμα προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμα του. Κι αυτό, πλέον, είναι ορατό από πολλούς. Δεν είναι καθόλου η τυχαία η νέα παρέμβαση Ομπάμα σε μια απέλπιδα απόπειρα να ενώσει και να δείξει ότι στο Λευκό Οίκο πρέπει να σταλεί κάποιος “προεδρικός” ηγέτης κι όχι ένας “επαγγελματίας” λαϊκιστής.

Ο Τραμπ ρίχνει πετρέλαιο σε μια φωτιά που μαίνεται, διχάζει σκοπίμως για να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά κέρδη στο ακροδεξιό κοινό, παίζει το χαρτί του “νόμου και της τάξης”, ενώ είναι ο μεγαλύτερος εμπρηστής της κοινωνικής ειρήνης.

Η νύχτα της Δευτέρας βρήκε πολλές πολιτείες με απαγόρευση κυκλοφορίας. Είδε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν αντιμέτωπες με δύο επιδημίες: του κορονοϊού και του ρατσισμού. Είδε έναν πρόεδρο βουτηγμένο στο μίσος και τον σκληρό, καταστροφικό λαϊκισμό. Είδε τα προλεγόμενα του προσεχούς Νοέμβρη.

Κι έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Μην εκλέγετε λαϊκιστές, διότι ενδέχεται τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα έως ότου γίνουν καλύτερα μετά την ήττα και την αποπομπή τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις