Cinnamon Rolls - Ρολάκια κανέλας
Θεωρούνται παγκόσμιο comfort food, που παντρεύει τη σκανδιναβική παράδοση με την αμερικανική αγάπη για τα αφράτα, γλυκά αρτοσκευάσματα.

Τα cinnamon rolls έχουν τις ρίζες τους στη Βόρεια Ευρώπη, με κυρίαρχες χώρες προέλευσης τη Σουηδία και τη Δανία. Στη Σουηδία είναι γνωστά ως kanelbullar και αποτελούν καθημερινό έδεσμα, συνδεδεμένο με το έθιμο του fika – το διάλειμμα για καφέ και γλυκό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η συνταγή ταξίδεψε τον 18ο-19ο αιώνα με τους Σκανδιναβούς μετανάστες και εξελίχθηκε σε πιο πλούσια εκδοχή, με έντονη κανέλα, καστανή ζάχαρη και βουτυρένιο γλάσο. Σήμερα, τα cinnamon rolls θεωρούνται παγκόσμιο comfort food, που παντρεύει τη σκανδιναβική παράδοση με την αμερικανική αγάπη για τα αφράτα, γλυκά αρτοσκευάσματα.
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. κανέλα
- 60 γρ. βούτυρο μαλακό
- Υλικά για το γλάσο
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. βούτυρο μαλακό
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Σε μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά και λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αυγό, το βούτυρο και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ελαστική ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα.
- Ανοίγουμε φύλλο, αλείφουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε ροδέλες.
- Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι 30-40 λεπτά να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε στους 180°C για 25-30 λεπτά.
- Χτυπάμε τα υλικά του γλάσου και το απλώνουμε στα ζεστά ρολά.