Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος. Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την παιδική λογοτεχνία και ειδικότερα με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών (το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα» και το 2006 για το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα»), ενώ το 1998 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του Διεθνούς Rotary, το Paul Harris Fellow.

«Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα»

Σκοπός της βιβλιογραφικής αυτής συναγωγής είναι να αποτελέσει το μέσο για την ενίσχυση και την προώθηση των μελετών για το παιδικό και νεανικό βιβλίο της πρώιμης περιόδου του στην Ελλάδα, η όποια αρχίζει από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και τις πρώτες του 19ου αιώνα και έχει ολοκληρώσει την φυσιογνωμία του κατά τις τελευταίες του ιδίου. Ο αριθμός των λημμάτων της πρώτης αυτής συναγωγής μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για τους επίδοξους μελετητές και ιστορικούς, οι οποίοι θα θελήσουν να εγκύψουν στα ανασυρθέντα από τη λήθη ευρήματα, ενώ για τους μέλλοντες βιβλιογράφους θα χρησιμεύσει ως αφετηρία για προσθήκες και συμπληρώσεις. Ήδη, με τον παρεχόμενο αριθμό λημμάτων η πορεία πού ακολούθησε το παιδικό/νεανικό βιβλίο, δημιουργικό έργο των Ελλήνων και των ξένων συγγραφέων πού μεταφράστηκαν, παρακολουθείται ικανοποιητικά και με ακρίβεια.

Οι τάσεις που έδωσαν κάποιες υποσχέσεις και υποχώρησαν και αυτές πού αποδείχτηκαν ισχυρότερες και καθόρισαν τις εξελίξεις είναι ευδιάκριτες. Τα φαινόμενα εντοπίζονται και τα χαρακτηριστικά προβάλλονται προσφερόμενα σε εκτιμήσεις και αποτιμήσεις. Οι εξέχουσες φάσεις επισημαίνονται και πιστοποιούνται από την καταγραφή αυτή στον βαθμό πού διακρίθηκαν, αναιρέθηκαν ή άλλαξαν πορεία. Η βιβλιογραφία αυτή, ερευνητικό εργαλείο στη βάση του, προσφέρεται τέλος, ως όργανο διατάραξης της υπνώττουσας κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα έργα -αξιόλογα ή όχι- πολλών αγνώστων ή ξεχασμένων συγγραφέων πού σηματοδότησαν κάποτε μια εποχή, η όποια μπορεί να κριθεί πληρέστερα μόνο αν συνυπολογιστεί η σημασία πού αυτά τα έργα είχαν στον καιρό τους, άσχετα με την τότε φήμη τους ή την τωρινή αξία τους. […] (Από την έκδοση)

«Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα»

Η πρώτη έκδοση του έργου (1969) προκάλεσε αμέσως το ενδιαφέρον των μελετητών, ερευνητών και ιστορικών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, επειδή παρουσίαζε μια γνωστή μεν αλλά απροσδιόριστη ως τότε πτυχή της. Η δεύτερη έκδοση (1983) καταξίωσε και διεθνώς τα «Νεοελληνικά Φιλολογικά Ψευδώνυμα». Η ανά χείρας τρίτη έκδοση – ανανεωμένη, εμπλουτισμένη με μεγάλο αριθμό νέων ψευδωνύμων, λεπτομερέστερα τεκμηριωμένη, με πρόσθετες πληροφορίες και συμπληρώσεις, αποκαθάριση αμφίβολων περιπτώσεων, αποκατάσταση εσφαλμένων γνωστών και αγνώστων συγγραφέων που υπογράφονταν ψευδώνυμα – θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πρόοδος των επιστημονικών ερευνών, οι διευρυμένες αναδιφήσεις στα παλαιά και η εργαστηριακή επεξεργασία των ευρημάτων.

Τα 4.117 ψευδώνυμα 2.261 συγγραφέων που περιέχει η νέα έκδοση, αναβαθμίζουν τη χρησιμότητά της, ενώ η ευμέθοδη δομή της διευκολύνει τη χρηστικότητά της. Στην εξαντλητική εισαγωγή αναφέρονται τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι ιδιομορφίες που περιβάλλουν τα ψευδώνυμα, η μεθοδολογία της έρευνας, οι τεχνικές αναζήτησης, οι τρόποι διακρίβωσης της εγκυρότητας των πηγών και η προσπάθεια εξεύρεσης της ακριβούς μορφής τους, η οποία συχνά παραποιείται κατά τις διαδοχικές αναφορές και μεταφορές τους στα κείμενα των ιστορικών της λογοτεχνίας. Έγκυρα δημοσιεύματα για την ψευδωνυμογραφία συμπληρώνουν σε επίμετρο το έργο, φωτίζοντας τις πιο σημαντικές πλευρές του φαινομένου.

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος διετέλεσε διευθυντής βιβλιοθηκών του Κολεγίου Αθηνών και από το 1977 ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή». Εργάστηκε, επίσης, ως σύμβουλος και επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής, ενώ δίδαξε βιβλιολογία στο τμήμα ενηλίκων του Κολεγίου Αθηνών. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και άλλων επιστημονικών σωματείων και εταιρειών.

Η κηδεία του Κυριάκου Ντελόπουλου θα γίνει αύριο (Τρίτη 26 Μαΐου) από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 11 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις