Δίμηνη παράταση του πλαφόν σε τρόφιμα και καύσιμα - Τα επόμενα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας
Οριστική αυλαία στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επιχειρήσεων τροφίμων και καυσίμων τον Ιούλιο καθώς νέα μέτρα κατά της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για δύο ακόμη μήνες το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη διατροφής, στο βρεφικό γάλα και στα καύσιμα, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο . Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη (29/4) η παράταση στα μέτρα θα είναι η τελευταία.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που αφορά τις προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα ισχύει τώρα έως τον Οκτώβριο του 2025. Οι αρχικές ρυθμίσεις είχαν θεσπιστεί για την ανάσχεση της ακρίβειας και την προστασία των καταναλωτών από την απότομη αύξηση των τιμών, και επρόκειτο να λήξουν στις 30 Απριλίου.
Αναλαμβάνει δράση ο Συνήγορος του Καταναλωτή
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί από τον ίδιο αρμόδιο υπουργό και το νέο σχέδιο για την αναβάθμιση του θεσμού του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Η πρόταση, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, προβλέπει την απονομή ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο, ,μια θεσμική τομή που θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία των καταναλωτών στην Ελλάδα.
Ο Συνήγορος θα αποκτήσει όχι μόνο ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την εξουσία να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Νομικοί και παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν ήδη την πρωτοβουλία «σοβαρή θεσμική αναβάθμιση», ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς.
Από την ίδρυσή του το 2004, ο Συνήγορος του Καταναλωτή παρενέβαινε κυρίως με συστάσεις και γνωμοδοτήσεις. Η προσθήκη εκτελεστικών αρμοδιοτήτων φέρνει τον θεσμό πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες λογοδοσίας για τις επιχειρήσεις.
Η αναβάθμιση θεωρείται αυτονόητη απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για πλημμελή προστασία σε θέματα αθέμιτων πρακτικών και αδιαφανών χρεώσεων. Πέρυσι μόνο, οι υποθέσεις που διαχειρίστηκε η Αρχή ανήλθαν σε 19.061—αύξηση 14,1% σε σχέση με το 2023 (16.709)—με σημαντική άνοδο στους τομείς των καταναλωτικών αγαθών (+27,9%) και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (+21,1%).
Η επιτυχία όμως του εγχειρήματος εξαρτάται όχι μόνο από τις νέες αρμοδιότητες, αλλά και από τη στελέχωση, τους διαθέσιμους πόρους και την εγγυημένη ανεξαρτησία του θεσμού.