Τελικά από πού πήρε ο Μωυσής τις Δέκα Εντολές; Μια νέα θεωρία ανατρέπει όλα όσα ξέραμε
Για αιώνες, η χερσόνησος του Σινά στην Αίγυπτο θεωρείτο ο ιερός τόπος όπου ο Μωυσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές. Είναι όμως έτσι;

Για αιώνες, η χερσόνησος του Σινά στην Αίγυπτο θεωρείτο ο ιερός τόπος όπου ο Μωυσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές, σε ένα βουνό που έγινε σύμβολο της συνάντησης του ανθρώπου με το θείο. Η παράδοση αυτή, ριζωμένη βαθιά στη θρησκευτική και ιστορική συνείδηση, τοποθετούσε το βιβλικό Όρος Σινά κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.
Ωστόσο, μια νέα θεωρία έρχεται να ταράξει τα νερά, προτείνοντας ότι ο πραγματικός τόπος αυτού του κομβικού γεγονότος δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο, αλλά στη Σαουδική Αραβία, στο βουνό Jabal al-Lawz. Η υπόθεση αυτή, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, φέρνει στο φως νέα στοιχεία και ανοίγει μια συναρπαστική συζήτηση για την πορεία της Εξόδου των Ισραηλιτών.
Στο podcast No Longer Nomads, ο βιβλικός ερευνητής Joel Richardson παρουσιάζει μια σειρά από αρχαιο επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι το Jabal al-Lawz, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, ταιριάζει με ακρίβεια στη βιβλική περιγραφή του Όρους Σινά. Ανάμεσα στα στοιχεία που επικαλείται περιλαμβάνονται μια απανθρακωμένη κορυφή, που παραπέμπει στην παρουσία του Θεού όπως περιγράφεται στην Έξοδο, ένας σχισμένος βράχος ικανός να παρέχει νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους, αρχαία πετρογλυφικά που απεικονίζουν ένα χρυσό μοσχάρι κοντά στη βάση του βουνού και τα ερείπια μιας κατασκευής με 12 πυλώνες, που συνδέεται με θυσίες ζώων. Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με τον Richardson και άλλους μελετητές, ευθυγραμμίζονται με την αφήγηση της Εξόδου, υποδηλώνοντας ότι η διαδρομή των Ισραηλιτών ίσως παρερμηνεύτηκε για αιώνες.
Η Αγία Ελένη επέλεξε το Σινά
Η παραδοσιακή τοποθεσία στη χερσόνησο του Σινά, που επιλέχθηκε τον 4ο αιώνα από την Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, φαίνεται να μην ανταποκρίνεται πλήρως στα γεωγραφικά και αρχαιολογικά δεδομένα της βιβλικής αφήγησης. Αντιθέτως, το Jabal al-Lawz εμφανίζεται ως μια πιο πειστική υποψήφια τοποθεσία, υποστηριζόμενο από ευρήματα που δίνουν νέα διάσταση στην κατανόηση της ιστορίας. Εάν η θεωρία αυτή αποδειχθεί ορθή, θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη βιβλική αρχαιολογία, αλλάζοντας ριζικά την αντίληψή μας για την πορεία της Εξόδου και τον τόπο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός αποκάλυψε τον νόμο Του στον Μωυσή.
Η Σαουδική Αραβία, ανοίγοντας τις πύλες της στον τουρισμό, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα εξερεύνησης του Jabal al-Lawz. Η εταιρεία Uncharted Adventures διοργανώνει αποκλειστικές περιηγήσεις, καλώντας τους επισκέπτες να περπατήσουν στα χνάρια των Ισραηλιτών, να σταθούν στην κορυφή όπου ίσως κατέβηκε ο Θεός και να δουν από κοντά τον βράχο που, σύμφωνα με την παράδοση, σχίστηκε από τον Μωυσή. Παρά τα ισχυρά στοιχεία, η θεωρία δεν γίνεται αποδεκτή από όλους. Πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι η μακραίωνη παράδοση δύσκολα ανατρέπεται, ακόμα κι αν τα ευρήματα φαίνονται πειστικά. Η συζήτηση, ωστόσο, παραμένει ζωντανή, με το podcast No Longer Nomads να προσφέρει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της έρευνας του Richardson.