Έρικ Ντέιν: Συγκλονίζει δακρυσμένος για τη μάχη του με τη νόσο ALS – «Έχω μόνο ένα λειτουργικό χέρι»
Ο 52χρονος σταρ των Grey’s Anatomy και Euphoria διαγνώστηκε με ALS τον Απρίλιο, έπειτα από εννέα μήνες εξαντλητικών εξετάσεων.

Σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στην εκπομπή Good Morning America, ο Έρικ Ντέιν μίλησε ανοιχτά για τη διάγνωση με τη νευροεκφυλιστική νόσο ALS, αποκαλύπτοντας πως πλέον έχει μόνο ένα λειτουργικό χέρι.
«Η αριστερή μου πλευρά λειτουργεί, η δεξιά μου έχει σταματήσει εντελώς», είπε με ειλικρίνεια στη Νταϊάν Σόγιερ, προσθέτοντας πως ακόμα και το αριστερό του χέρι εξασθενεί. «Ίσως σε λίγους μήνες να μην έχω ούτε αυτό. Είναι θλιβερό».
Τα πρώτα συμπτώματα
Ο 52χρονος σταρ των Grey’s Anatomy και Euphoria διαγνώστηκε με ALS τον Απρίλιο, έπειτα από εννέα μήνες εξαντλητικών εξετάσεων. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ένιωσε ανεξήγητη αδυναμία στο δεξί του χέρι.
«Νόμιζα ότι είχα κουραστεί από το πληκτρολόγιο», λέει. «Όμως η κατάσταση χειροτέρευε. Από γιατρό σε γιατρό, μέχρι που ήρθε η διάγνωση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά τα τρία γράμματα».
Η θανατηφόρα ασθένεια
Η ALS είναι μια ανίατη, προοδευτική νόσος που καταστρέφει τα νεύρα, προκαλώντας αδυναμία, παράλυση και τελικά, απώλεια βασικών λειτουργιών όπως η αναπνοή και η ομιλία.
Είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα νευροεκφυλιστική ασθένεια που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας σταδιακή απώλεια του ελέγχου της μυϊκής κίνησης. Οι ασθενείς χάνουν την ικανότητα να κινούνται, να μιλούν, να καταπίνουν και τελικά να αναπνέουν, ενώ η γνωστική τους λειτουργία στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει ανεπηρέαστη. Η αιτία παραμένει άγνωστη, δεν υπάρχει θεραπεία, και το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση συνήθως δεν ξεπερνά τα 3 έως 5 έτη. Παρόλα αυτά, η έρευνα συνεχίζεται με στόχο την εύρεση αποτελεσματικής αγωγής και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Με δάκρυα στα μάτια ο δημοφιλής ηθοποιός
Ο Ντέιν μίλησε με δάκρυα στα μάτια για τη στήριξη της πρώην συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ, με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες. «Γίναμε καλύτεροι φίλοι, καλύτεροι γονείς. Είναι ο πιο δυνατός μου σύμμαχος και βασίζομαι πάνω της».
Παρά την επιδείνωση, δεν το βάζει κάτω. «Μπορώ ακόμη να περπατήσω», λέει, αν και περιγράφει μια σοκαριστική στιγμή όταν δεν κατάφερε να κολυμπήσει με την κόρη του και εκείνη τον έσωσε από το νερό.
«Με έσυρε πίσω στη βάρκα. Ξέσπασα σε κλάματα. Ήμουν συντετριμμένος».
Η πιο σκληρή του σκέψη; Ότι ίσως φύγει από τη ζωή, όπως και ο πατέρας του, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 7 ετών. «Είμαι θυμωμένος. Δεν θέλω να στερηθούν τα κορίτσια μου τον πατέρα τους, όπως στερήθηκα κι εγώ τον δικό μου».
Ο ηθοποιός, πάντως, συνεχίζει να εργάζεται. Επιστρέφει στον ρόλο του στην 3η σεζόν του Euphoria, ενώ πρωταγωνιστεί και στη νέα σειρά του Amazon Prime, Countdown, που κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιουνίου.
«Δεν είναι το τέλος μου. Παλεύω. Έχω περιορισμούς, αλλά είμαι ακόμη ικανός. Και είμαι έτοιμος να κάνω σχεδόν τα πάντα».