Γαλλία: Η Λεπέν «τάζει» κλιματιστικά εν μέσω καύσωνα
Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης της Γαλλίας για τον καύσωνα.
Κατηγορίες προς την κυβέρνηση της Γαλλίας εκτόξευσε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, με αφορμή τον καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Λεπέν προτείνει ως λύση «ένα μεγάλο σχέδιο για την εγκατάσταση κλιματιστικών».
Οι επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες, που προβλέπεται να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι και τους 40 βαθμούς Κελσίου αλλού, ώθησαν την κυβέρνηση να εκδώσει προειδοποιήσεις για καύσωνα χωρίς προηγούμενο για 84 νομούς.
Σε ανάρτησή της στο X η Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναγκάζει τους απλούς πολίτες να υποφέρουν, ενώ οι «λεγόμενες γαλλικές ελίτ» επωφελούνται από τον κλιματισμό.
«Είναι τρελό να λες στις οικογένειες να σταματήσουν να εργάζονται από τη μια μέρα στην άλλη επειδή τα σχολεία δεν μπορούν να δεχτούν τα παιδιά μας, ενώ τους λες να πάνε στον τοπικό κινηματογράφο, ο οποίος έχει κλιματισμό», δήλωσε στο X.
«Είμαστε πολύ πίσω από τη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Νότου της Γαλλίας», είπε.
Ενώ η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει την Ευρώπη την ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο στον πλανήτη, έχει λιγότερη κάλυψη κλιματισμού από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.
Πού εστιάζει η γαλλική κυβέρνηση
Οι Γάλλοι δεν ήταν παραδοσιακά μεγάλοι οπαδοί του κλιματισμού, αλλά ο αριθμός των γαλλικών νοικοκυριών που εγκαθιστούν συστήματα ψύξης αυξάνεται.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, και έχει αυξήσει τις επενδύσεις της στην πυρηνική ενέργεια.
Όσον αφορά τον κλιματισμό, σύμφωνα με το Politico, οι γαλλικές αρχές έχουν υποστηρίξει την παροχή συστημάτων ψύξης σε στρατηγικά κτίρια και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά δίνουν προτεραιότητα σε άλλους τρόπους διατήρησης χαμηλών θερμοκρασιών που δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, όπως η φύτευση περισσότερων δέντρων, η καλύτερη μόνωση των κτιρίων και η ανάπτυξη πιο καινοτόμων επιλογών, όπως το γεωθερμικό σύστημα ψύξης που παρέχεται στο Ολυμπιακό Χωριό.