Με μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες, συναυλίες και εκδηλώσεις μνήμης θα τιμηθεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, η επέτειος από τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, το 2013, στο Κερατσίνι. Η φετινή επέτειος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σε περίπου 3 εβδομάδες, στις 7 Οκτωβρίου 2020, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη φασιστική οργάνωση.

Οργανώσεις από τον αντιφασιστικό χώρο, τον αριστερό και τον αντιεξουσιαστικό αλλά και διάφοροι φορείς καλούν σε κινητοποίηση την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στις 18:00, στον τόπο της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού, στο Κερατσίνι. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, την  Παρασκευή, στις 23:00 μεταδίδεται η διαδικτυακή συναυλία (στο κανάλι rap monsters fest στο YouTube), «Τραγουδάμε για τον Παύλο». Σε αυτή συμμετέχουν: Θοδωρής Μαυρογιώργης, Κάτω από το Γείσο, Κοντός Ψαλμός, Νατάσσα Μποφίλιου, Νιο.Στε., Ονειρολάγνοι, Φοίβος Δεληβοριάς, Brak, Hand Stories, No Hard Feelings, Rationalistas, Usurum, Zoro Buzz. Υπενθυμίζεται ότι κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από σωματεία και φορείς και την Τετάρτη 7 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το χρονικό της δολοφονίας

Υπενθυμίζεται ότι στα πρώτα λεπτά της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε σε δημόσια θέα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ έχει δεχτεί ήδη πολλαπλές επιθέσεις από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας ότι οι δύο μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά στην καρδιά του Παύλου Φύσσα ήταν εν ψυχρώ, επαγγελματικές και υπολογισμένες. Το γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού, πυροδότησε κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των αρχών.

Με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης, Νίκου Δένδια, ενώθηκαν -οι μέχρι τότε σκόρπιες – δικογραφίες για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, οι οποίες στάλθηκαν  στη Δικαιοσύνη και ξεκίνησε σταδιακά η αποκάλυψη της δομής, της οργάνωσης και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας, η Δικαιοσύνη κατέληξε στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της Χρυσής Αυγής. Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν, καθώς και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της δίκης, με βασικότερο τη μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές δικάσιμοι. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 -παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από τη δολοφονία- ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα.

Τον Δεκέμβριο του 2019, αίσθηση και αντιδράσεις είχε προκαλέσει η εισαγγελέας της έδρας, η οποία είχε υποστηρίξει ότι οι δολοφονικές επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής ήταν μεμονωμένα περιστατικά και δεν προέκυψε ότι συνδέονται με εντολή από την ηγεσία του κόμματος.

Η δίκη δεν ήταν από αυτές που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς ο όγκος της δικογραφίας, ο αριθμός μαρτύρων, δικηγόρων και κατηγορουμένων δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει έναν τέτοιον υπολογισμό. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό, κ.α, διήρκεσε μερικούς μήνες με την πλευρά των κατηγορουμένων βέβαια να εισάγει προς ανάγνωση σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής.

Γέμισαν τα προφίλ του Facebook με το ειδικό frame

H δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δίκη της μεταπολίτευσης μετά τη δίκη των πρωτεργατών της δικτατορίας. Δεύτερη στην ιστορία αλλά ισότιμης πολιτικής αξίας. Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί μόνο ο φασισμός αλλά κυρίως η δημοκρατία.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11:00 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου  για τους συνολικά 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πεντέμισι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης.

EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων των δικηγόρων υπεράσπισης των υπόδικων, οργανώσεις και άτομα που παρακολουθούν τη διαδικασία, σήκωσαν μέσα στην αίθουσα χαρτιά διαμαρτυρίας που έγραφαν «Δεν είναι αθώοι, όλοι μαζί στη φυλακή» με μία σβάστικα διαγραμμένη, στέλνοντας ένα μήνυμα μετά από διακοπή τριών μηνών, λόγω πανδημίας. Πρόκειται για μία καμπάνια στην οποία συμμετέχει και η μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα.

Η κίνηση αυτή ήταν μία απάντηση στην απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως  Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία στις 18 Δεκεμβρίου, πρότεινε την απαλλαγή του Ν. Μιχαλολιάκου, αρχηγού της οργάνωσης, καθώς και όλων των άλλων κατηγορουμένων πλην του Γ. Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό ήταν ότι τα περιστατικά στα οποία στηρίχθηκε η κατηγορία δεν ήταν απόρροια κεντρικού σχεδιασμού, αλλά «μεμονωμένα». Σύμφωνα με την πρόταση, η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση με την έννοια του άρθρου 187 ΠΚ, αλλά πολιτικό κόμμα, ορισμένοι φίλοι, ή έστω μέλη, του οποίου παρεκτράπηκαν, εν αγνοία, περίπου, της ηγεσίας.

Το εικαστικό της καμπάνιας πέρασε και στο Facebook και όποιος χρήστης επιθυμεί μπορεί με μια αυτόματη λειτουργία να το ενσωματώσει στην ήδη υπάρχουσα φωτογραφία προφίλ που χρησιμοποιεί στο λογαριασμό του. Πρόκειται για το ακόλουθο ειδικό frame: www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=3262633480496138

Η δήλωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα για την ημέρα της απόφασης είναι η ακόλουθη:

Μετά από 5,5 βασανιστικά χρόνια δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία δεχθήκαμε έως και ύβρεις και απειλές από την πλευρά των κατηγορουμένων, εμείς, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αναμετρηθήκαμε κατά πρόσωπο με το τέρας του ναζισμού και σταθήκαμε όρθιοι. Η ώρα της απόφασης έφτασε. 7 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11.00. 7 μαρτυρικά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, για εμάς η συνολική καταδίκη της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ είναι μονόδρομος. Την ημέρα της απόφασης καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσους δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα του Εφετείου.

Η οικογένεια του Παύλου
Μάγδα, Παναγιώτης, Ειρήνη

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις