Επί ποδός βρίσκονται οι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του επικίνδυνου ιού, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ ήδη βρίσκεται στον «αέρα» η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων. Πριν συμπληρωθούν δυο εβδομάδες από την επανέναρξη του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου 2021, τα δεδομένα «χτυπάνε» συναγερμό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην Αττική, είπε ότι βρίσκεται μια ανάσα από το να «κοκκινήσει» κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν και πάλι αυστηρά μέτρα. Αυτά τα μέτρα, όπως εξήγησε είναι η επιστροφή του click away στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να μην ανοίξουν γυμνάσια και τα λύκεια.

Ο λοιμωξιολόγος πρόσθεσε πως  πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα «τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away. Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα. «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα».

Δεν αποκλείεται επιστροφή στο click away

Με τα δεδομένα που υπάρχουν, οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν την επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο ή ακόμη και το «λουκέτο» καταστημάτων σε επιβαρυμένες περιοχές ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ανατροπή στην απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα. «Θα θέλαμε να δούμε για διαφορετικούς λόγους κατά πόσο φέρουν και εκείνα την μετάλλαξη για να καταλήξουμε πότε ακριβώς είναι η συγκεκριμένη γενετική τροποποίηση εμφανίστηκε στην Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Σουρβίνος.

«Μοντέλο ακορντεόν»

Όπως μεταδίδει το OPEN, η κυβέρνηση θα ήθελε ανοιχτά και τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Ωστόσο, όλα θα κριθούν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού. Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν εκτός από τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού και τον αριθμό των νοσηλειών και τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Την Πέμπτη οι νέες εισηγήσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η κατάσταση στην Αττική η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο», κάνουν τους ειδικούς να είναι επιφυλακτικοί και τους οδηγούν σε «δεύτερες σκέψεις».

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου οι επιστήμονες να συζητήσουν όλα τα τελευταία δεδομένα, όπως μετέδωσε το Mega (Διαβάστε αναλυτικά).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις