Την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία με στόχο το χτίσιμο του τείχους ανοσίας δείχνει να κολλάει στην απροθυμία αρκετών πολιτών να εμβολιαστούν η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στέλνει όλο και περισσότερους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ ή ακόμα και στο θάνατο.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας σε 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης έδωσε που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, και οι 54 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στα νοσοκομεία μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (ποσοστό 96,1%) είναι ανεμβολίαστοι.

Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κορονοϊό 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανησυχητικά τα δεδομένα στη Β. Ελλάδα

Προβληματισμένος, εμφανίστηκε πρόσφατα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αρχικά, ο κ. Γώγος ρωτήθηκε για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες παντού και πως σε κάποιους θρησκευόμενους ανθρώπους το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποί τους. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησίας, που στηρίζει τους εμβολιασμούς.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι «έχουμε αρκετούς θανάτους».

Ακόμη, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση. Οπως είπε, η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70%. Εκτίμησε ακόμη ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγχθούν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις