Η επιστήμη καταρρίπτει έναν «αιώνιο» μύθο για τον καφέ: Οι λάτρεις του γάλακτος «δικαιώνονται»
Σύμφωνα με την έρευνα η προσθήκη γάλακτος στον καφέ διπλασιάζει την προστατευτική δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

«Καφές με ζάχαρη και γάλα δεν είναι καφές». «Για να εκτιμήσεις τις γεύσεις και τα αρώματα ενός καλού καφέ ή για να απολαύσεις “σωστά” έναν καφέ δεν πρέπει να βάλεις γάλα».
Πόσες φορές έχετε ακούσει τέτοιες ατάκες; Πολλές είμαι σίγουρη ή ακόμη και αν είστε η εξαίρεση σίγουρα θα έχετε διαβάσετε σε κάποιο άρθρο για τις αρνητικές επιδράσεις που έχει ο συνδυασμός γάλακτος και καφέ στην υγεία μας. Ωστόσο μια έρευνα πό το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε, δικαιώνοντας «πανηγυρικά» τους λάτρεις του γάλακτος.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ διπλασιάζει την προστατευτική δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Καφές με γάλα: Σύμμαχος του ανοσοποιητικού
Η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα και αυτό που διαπίστωσε είναι ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πολυφαινόλες και αμινοξέα ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από ότι τα κύτταρα που έλαβαν μόνο πολυφαινόλες.
Κάθε φορά που βακτήρια, ιοί και άλλες ξένες ουσίες εισέρχονται στο σώμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά για να μας προστατεύσει. Αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως φλεγμονή. Εμφανίζεται, επίσης, κάθε φορά που καταπονούμε τένοντες και μύες και είναι χαρακτηριστική σε ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά και χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για να επιβραδύνει την οξείδωση και την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων, είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο, καθώς βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα που προκαλεί φλεγμονή.