Η επιστολή Μητσοτάκη, τα γραφεία Σαμαρά, το τεστ Χρυσοχοΐδη παρουσία Δημάρχου και το νέο El Dorado
Στο black box θα καταγράφουμε την αθέατη πλευρά της ζωής με αιχμηρό τρόπο και φωτίζοντας τα όσα συμβαίνουν πίσω από την κουρτίνα, της πολιτικής, της οικονομίας, του επιχειρείν και όχι μόνο.
Συνεπής στο ραντεβού μας και είπα να ξεκινήσω αφού σας ευχηθώ «καλό μήνα» απαριθμώντας δυο επιτυχίες που είχε η στήλη με το καλημέρα. Και γίνομαι συγκεκριμένος για να μην τρώω το χρόνο σας με εισαγωγές. Πάντως σημειώστε και το ότι εδώ διαβάσατε πρώτοι και την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ παρουσία του πρωθυπουργού, στην οποία, δεν βλέπω να αποφασίζεται η επιστροφή των Patriot από την Σαουδική Αραβία. Έτσι μου είπαν, έτσι σας γράφω...
Δικαίωση 1η
Η στήλη δεν αρέσκεται στο να ευλογεί τα γένια της, ωστόσο, η χθεσινή ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Εurogroup, Κυριάκο Πιερρακάκη, «με την οποία ζητώ να εξετάσουμε επιλογές ώστε τα κράτη μέλη να αποκτήσουν μια πρόσθετη έκτακτη ευελιξία εν μέσω της παρούσας κρίσης», αποτελεί πανηγυρική επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Black box εδώ και περίπου 15 ημέρες.
Διαβλέποντας ότι η έως τώρα συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ αποδεικνύεται κατώτερη της σοβαρότητας, αλλά και του βάθους της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός επισημαίνει προς την Κομισιόν ότι πρέπει να χαλαρώσει ο δημοσιονομικός κορσές, προκειμένου να μπορέσουν τα κράτη – μέλη να επιστρατεύσουν πόρους στην κατεύθυνση της άμβλυνσης της ακρίβειας ελέω του νέου ράλι των διεθνών τιμών των καυσίμων.
Στον... κόσμο τους
Η επιστολή Μητσοτάκη ηχεί ως καμπανάκι κινδύνου στις Βρυξέλλες, ωστόσο, την ανησυχία του Έλληνα πρωθυπουργού για το επείγον της κατάστασης δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Μάλιστα, έμπειρο περί τις ευρωπαικές εξελίξεις κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει με νόημα ότι χώρες, όπως η Γαλλία, που βρίσκονται πλέον σε επιτήρηση και δεν έχουν να επιδείξουν πλεονάσματα δεν εμφανίζονται επισπεύδουσες στην κατεύθυνση δραστικών λύσεων για την αποτίναξη μέρους του «επαχθούς» ενεργειακού κόστους.
Αυτή η ανομοιογένεια ως προς τις συνθήκες και τις επιδιώξεις των κρατών μελών της Ένωσης αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι, προκειμένου οι 27 να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό, που θα ικανοποιεί την ανάγκη τω ευρωπαικών κοινωνιών για ουσιωδώς μικρότερο κόστος
Δικαίωση 2η
Και μια και αναφερθήκαμε στις επιτυχίες μας, να καταγράψουμε άλλη μια που κάποιοι ασθμαίνοντας αντέγραψαν χωρίς να αναφέρουν την πηγή. Εδώ πριν μια εβδομάδα και βάλε, σας αποκαλύψαμε ότι δεν περπάτησε η ενοικίαση των γραφείων του Αντώνη Σαμαρά στο κέντρο της Αθήνας. Κάποιοι το ανακάλυψαν τώρα αλλά δεν τους κρατάμε κακία. Έτσι και αλλιώς η πηγή μου ήταν και είναι υπεράνω...
Το «τεστ» Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι
Για την εκδήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, γνωρίζατε. Εκείνο που έμαθα είναι ότι έγινε χθες το απόγευμα με αρκετό κόσμο, στο Περιστέρι.
Από τη μία, το σύνθημα ήταν καθαρό: «Ενωμένοι για τη νίκη», με τον Χρυσοχοΐδη να καλεί στελέχη και πολίτες να κινητοποιηθούν ενόψει της εκλογικής μάχης. Από την άλλη, έστειλε μήνυμα προς τα δεξιά της ΝΔ, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική γραμμή στα ελληνοτουρκικά και διαχωρίζοντας τον πατριωτισμό από τον εθνικισμό.
Και φυσικά, δεν έλειψε η επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό να κάνει λόγο για «κούφιες υποσχέσεις» και να επιχειρεί να χαράξει εκ νέου τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Κερδισμένος ο Παχατουρίδης
Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, στελέχη της ΝΔ και αρκετοί πολίτες.
Ο Παχατουρίδης, μάλιστα, άκουσε για ακόμη μία φορά τα καλά λόγια του Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον παρουσίασε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοδιοικητικού που βρίσκεται κοντά στην κοινωνία. Όχι και άσχημο πολιτικό «φόντο» για μια πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στη Δυτική Αθήνα.
Και η Ράπτη στα Βόρεια
Τις δικές της δυνάμεις, αλλά στα Βόρεια μετράει και η πρώην Υφυπουργός Ζωή Ράπτη. Από ότι έμαθα σήμερα στις 6.30 μμ διοργανώνει ανοιχτή συνάντηση διαλόγου στο Νέο Ηράκλειο, καλώντας πολίτες να συζητήσουν από κοντά για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Το μήνυμα της «γαλάζιας βουλευτού» είναι σαφές: περισσότερη επαφή με την κοινωνία, λιγότερη απόσταση και μεγαλύτερη έμφαση στην άμεση επικοινωνία. «Ακούμε τους πολίτες, συζητάμε για όσα μας απασχολούν και συνεχίζουμε μαζί την προσπάθεια», σημειώνει στο κάλεσμά της.
Για να δούμε και ποιοι θα δώσουν το παρών για να μετρήσουμε συμμαχίες και στα Βόρεια.
Τους πήραν στο... ψιλό
Δημοσίως λένε ότι δεν ασχολούνται, αλλά κάτι σύντροφοι, μου ψιθύρισαν ότι το διασκεδάζουν στο ΠΑΣΟΚ με την ξινίλα που βγάζουν από την ΕΛΑΣ σε σχέση με το κύμα των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου που εμφανίζουν το κόμμα Τσίπρα σε κάμψη και την ψαλίδα με τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους.
«Άρχισε η κατηφόρα και δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν», μου έλεγαν κάποιες πηγές, από εκείνες που ακούνε «Τσίπρας» και βγάζουν σπυράκια.
Μάλιστα, σχολιάζοντας και ορισμένα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ που φημίζονται για την αγάπη τους προς τον Αλέξη και τα οποία έκαναν βασικό θέμα μια πρόσφατη δημοσκόπηση με υπόνοιες περί διάθεσης εύνοιας του ΠΑΣΟΚ, σημείωναν ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία που έβγαζε δεύτερη την ΕΛΑΣ όταν ιδρύθηκε.
Και ήταν ο κ. Τσίπρας που την επικαλούνταν στην ιδρυτική του ομιλία το Μάιο στο Θησείο, λέγοντας ότι μέσα σε 24 ώρες έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. «Τότε ήταν αξιόπιστη, τώρα δεν είναι», ρωτούσαν...
Πότε κληρώνει για το Ειδικό Δικαστήριο
Από την άλλη εντός των επόμενων ημερών θα στηθεί στην Ολομέλεια η κληρωτίδα για τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Με τη διαβίβαση του βουλεύματος στη Βουλή ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης τη σχετική λίστα με τους ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.
Έτσι, θα δρομολογηθεί, όπως όλα δείχνουν μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου στην οποία θα επιλεγούν τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι θα απαρτίσουν το λεγόμενο Υπουργοδικείο που θα κρίνει την τύχη του πρώην υπουργού.
Τηλεδιάσκεψη με Γκίκα για τα λιμάνια
Με φόντο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Ενίσχυση λειτουργίας Οργανισμών Λιμένων και λοιπές διατάξεις», πραγματοποιείται , από ότι μου σφύριξαν, σήμερα Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, στις 15:00, τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα.
Την τηλεδιάσκεψη θα συντονίσει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοφάνης (Φάνης) Παπάς.
Το ενδιαφέρον, βέβαια, στρέφεται στο τι ακριβώς θα ειπωθεί για τη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένων και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς τα ζητήματα που αφορούν τα λιμάνια και τη νησιωτική πολιτική παραμένουν ψηλά στην ατζέντα.
Ξεμείναμε από… πατάτες!
Από το χωράφι στο πιάτο και από εκεί… στον λογαριασμό. Η φετινή ευρωπαϊκή σοδειά πατάτας εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο, με την παραγωγή σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένεται μειωμένη κατά περίπου 3,5 εκατ. τόνους και τις απώλειες για τους παραγωγούς να ξεπερνούν τα €800 εκατ.
Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία μετρούν ήδη σημαντικές απώλειες στις αποδόσεις, ενώ οι τιμές ανεβαίνουν. Και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον για τον καταναλωτή: η πατάτα δεν είναι κάποιο εξωτικό προϊόν πολυτελείας. Είναι από τα βασικά συνοδευτικά στο ελληνικό τραπέζι, στις ταβέρνες, στα εστιατόρια και –φυσικά– στις προτηγανισμένες πατάτες.
Η ξηρασία έχει χτυπήσει κυρίως το μέγεθος των κονδύλων, δημιουργώντας μάλιστα πρόβλημα στη βιομηχανία προτηγανισμένης πατάτας, όπου οι μεγάλες πατάτες είναι απαραίτητες.
Το deal του Γιώργου Κορρέ με τη Halcyon
Νέα σελίδα ανοίγει για την Κορρές, με τον ιδρυτή της, Γιώργο Κορρέ, να επιστρέφει ουσιαστικά στο προσκήνιο της μετοχικής σύνθεσης μέσω ενός management buyout, αυτή τη φορά με τη στήριξη της Halcyon Equity Partners.
Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει εκ νέου τις ισορροπίες στην ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών και, παράλληλα, να κλείσει έναν επενδυτικό κύκλο που είχε ξεκινήσει πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, με την είσοδο της Morgan Stanley.
Το deal έχει ήδη περάσει το κατώφλι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς έχει υποβληθεί προς έγκριση η συγκέντρωση με την οποία οι Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR και Herbarium Holding Limited αποκτούν κοινό έλεγχο επί της «Κορρές Ανώνυμη Εταιρεία – Φυσικά Προϊόντα».
Η Herbarium Holding αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου συμμετέχει η πλευρά Κορρέ στη νέα συμφωνία. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Halcyon Equity Partners, το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο υπό την Ελένη Μπαθιανάκη, μαζί με τους Λυκούργο Γαλανόπουλο και Ιωάννη Μπαθιανάκη.
Τα ακριβή ποσοστά που θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως και το τίμημα του deal, δεν έχουν γίνει γνωστά. Το βασικό, πάντως, στοιχείο που προκύπτει από τη γνωστοποίηση είναι ότι Halcyon και Herbarium θα έχουν από κοινού τον έλεγχο της Κορρές.
Το νέο El Dorado που ψάχνουν τα funds
Μυρίζει… χρυσό η αναγεννητική ιατρική και, όπως μαθαίνουμε, δεν είναι λίγα τα funds που έχουν αρχίσει να χτυπούν την πόρτα του πολλά υποσχόμενου κλάδου. Και όταν μιλάμε για funds, προφανώς δεν μιλάμε για φιλανθρωπία, αλλά για επιχειρηματικά σχέδια, αποτιμήσεις και προσδοκίες για μεγάλες αποδόσεις.
Η αγορά διεθνώς φαίνεται να έχει ήδη πάρει φωτιά: από περίπου 27 δισ. δολάρια το 2023, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 170 δισ. δολάρια έως το 2033. Με τέτοιους αριθμούς, λογικό είναι να έχουν αρχίσει να… γυαλίζουν τα μάτια ορισμένων επενδυτών.
Και στην Ελλάδα; Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα και κάποιοι έχουν αρχίσει να ψάχνουν ποιος θα προλάβει να μπει πρώτος στο παιχνίδι.
Μια απαραίτητη υποσημείωση, πάντως: η αναγεννητική ιατρική δεν έχει καμία σχέση με τις καταγγελίες περί δήθεν «θαυματουργών» θεραπειών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη. Άλλο η σοβαρή επιστημονική έρευνα και οι επενδύσεις σε κυτταρικές θεραπείες και μηχανική ιστών και άλλο οι πρακτικές που ενδεχομένως κινούνται εκτός νόμιμου και επιστημονικού πλαισίου.
Γιατί το El Dorado μπορεί να ανοίγει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Αρκεί να μη μετατραπεί σε Άγρια Δύση.
Η D-Group ανεβαίνει στη Βασιλίτσα
Με φόρα… ανηφορίζει η D-Group, καθώς το μεγάλο project των περίπου 36 εκατ. ευρώ στη Βασιλίτσα μπαίνει στην τελική ευθεία. Η 1η Απριλίου 2027 έχει ήδη σημειωθεί στο ημερολόγιο, καθώς τότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, με τον στόχο να είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος: το πρώτο κομμάτι να είναι έτοιμο πριν από τη χειμερινή σεζόν 2027-2028.
Και φαίνεται πως η Βασιλίτσα δεν είναι παρά η αρχή. Στην Πάρο τρέχουν ήδη εννέα κατοικίες, άλλες έξι παίρνουν σειρά από τον Απρίλιο του 2027, ενώ στο pipeline βρίσκεται και το μεγάλο project των περίπου 140 κατοικιών στο Μαρούσι.
Με άλλα λόγια, το «μπαζούκα» της D-Group δεν είναι μόνο χιονοδρομικό. Είναι τουρισμός, φιλοξενία και real estate σε ένα πακέτο.
Και όσοι παρακολουθούν την αγορά λένε ότι το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται μόνο στα 36 εκατομμύρια της Βασιλίτσας, αλλά κυρίως σε αυτά που έρχονται μετά. Γιατί, όπως φαίνεται, το βουνό μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του… παγόβουνου. Παιδικές χαρές με… αστερίσκους
Καμπανάκι για παιδικές χαρές
Καμπανάκι για τις παιδικές χαρές χτυπά το ΠΑΚΟΕ και, αυτή τη φορά, το θέμα δεν είναι για να περάσει στα ψιλά. Από τις 20 παιδικές χαρές που ελέγχθηκαν το 2025, οι 18 εμφάνιζαν σοβαρές ελλείψεις, σύμφωνα με την οργάνωση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν παρεμβάσεις και προσωρινές διακοπές λειτουργίας μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
Τώρα το ΠΑΚΟΕ ξαναβγαίνει… βόλτα στις παιδικές χαρές, αυτή τη φορά σε Νότια Προάστια και Δυτική Αττική, με την έρευνα να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Και το ενδιαφέρον είναι ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο σκουριασμένες κούνιες και φθαρμένα παιχνίδια. Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το 2025 καταγράφει παραβάσεις σε δήμους, σχολεία και κατασκηνώσεις, ενώ έχουν ήδη κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος 18 δημάρχων, 51 αιρετών και 91 κρατικών υπαλλήλων.
Γιατί τελικά, όταν μιλάμε για παιδιά, το «θα το φτιάξουμε» δεν αρκεί.