Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται - Τα πρώτα 10 λεπτά δείχνουν πώς θα κυλήσει η μέρα σου
Ακόμη και μια μικρή απόκλιση από την καθημερινή ρουτίνα του πρωινού ξυπνήματος είναι ικανή να οδηγήσει σε μια... καταστροφική μέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είτε πατάς το snooze στο ξυπνητήρι 17 φορές, είτε πετάγεσαι από το κρεβάτι μόλις ακουστεί ο πρώτος ήχος, η ρουτίνα που ακολουθεί το πρωινό ξύπνημα μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη μέρα.
Ακόμη και μια μικρή απόκλιση από την πρωινή ιεροτελεστία μπορεί να καταστρέψει τη μέρα σου, σύμφωνα με τους ειδικούς, που τονίζουν ότι τα πρώτα δέκα λεπτά είναι ικανά να σου δείξουν πώς θα κυλήσουν οι επόμενες 23 ώρες και 50 λεπτά.

Σε μια νέα δημοσκόπηση που έγινε σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, αποκαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι μπορούν πολύ εύκολα να απογοητευθούν τα πρωινά αν ξεχάσουν να ακολουθήσουν έστω και μία από τις καθιερωμένες συνήθειές τους.
Ποιες είναι αυτές; Οι άνθρωποι απογοητεύονται αν παραλείψουν:
- Να φτιάξουν καφέ ή τσάι (38%)
- Να βουρτσίσουν τα δόντια τους (34%)
- Να πιούν νερό (28%)
- Να κάνουν ντους αφού σηκωθούν από το κρεβάτι (25%)
- Να ασκηθούν (22%)
Καθοριστικά τα πρώτα 10 λεπτά της ημέρας
Οι μισοί μπορούν να καταλάβουν πώς θα κυλήσει η μέρα τους με βάση το πόσο σε εγρήγορση ή κουρασμένοι αισθάνονται μετά το ξύπνημα. Και το 49% δήλωσε ότι το πρωινό τους παίζει «σημαντικό» ρόλο στο πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη μέρα τους. Ειδικά για τους millennials, το 57% των οποίων δήλωσε ότι τα πρωινά τους επηρεάζουν την ποιότητα της ημέρας τους.

Στην πραγματικότητα, το 37% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι μπορούν να καταλάβουν αν η μέρα τους θα είναι καλή ή κακή μέσα σε 10 λεπτά από το ξύπνημα. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την Talker Research, διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 25 λεπτά για να νιώσει πλήρως ξύπνιος μετά τον ύπνο.
Οι baby boomers χρειάζονται τον λιγότερο χρόνο για να ξυπνήσουν (μόλις 19 λεπτά), και οι millennials τον περισσότερο χρόνο -10 ολόκληρα λεπτά περισσότερο από τους boomers.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πρωινές ρουτίνες διαρκούν περίπου μισή ώρα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.
Πώς επηρεάζει η πρωινή ρουτίνα τη μέρα σου
Οι τυπικές πρωινές ρουτίνες περιλαμβάνουν συνήθως για τους περισσότερους:
- Βούρτσισμα δοντιών (65%)
- Νερό (60%)
- Καφές ή τσάι (51%)
- Έλεγχος ειδοποιήσεων στο κινητό (40%)
- Διατάσεις (38%)
Αλλά όταν διαταραχθεί αυτή η ιεραρχία, η μέρα ξεκινά στραβά.

Τα δύο τρίτα (62%) πιστεύουν ότι πιθανότατα θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν εάν μια κακή μέρα προκλήθηκε από ένα κακό ξεκίνημα του πρωινού τους. Η γενιά Z μάλιστα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια σε αυτή την πεποίθηση, αφού το 73% πιστεύει ότι μπορεί να καταλάβει πότε πρόκειται να έχει μια κακή μέρα.
Η «τέλεια» μέρα
Η έρευνα εντόπισε μερικούς βασικούς παράγοντες που φτιάχνουν τη διάθεση των ερωτηθέντων:
- Τρώτε πρωινό νωρίς μέσα στην ημέρα - 49%
- Πάρτε καθαρό αέρα - 46%
- Πίνετε τόσο νερό, όσο και καφέ/τσάι - 42%
- Διατάσεις - 35%
- Κάντε ένα χλιαρό/δροσερό ντους - 27%
- Άσκηση πριν πάτε στη δουλειά - 24%
- Αφιερώστε λιγότερο από 10 λεπτά στο τηλέφωνό σας - 21%
Κατά την εξέταση των δεδομένων από μια σύγκριση μεταξύ των φύλων, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να τρώνε πρωινό νωρίς (53%) προκειμένου να βελτιώσουν την ημέρα τους. Οι γυναίκες, εν τω μεταξύ, ήταν πιο πιθανό να βελτιώσουν την ημέρα τους με καθαρό αέρα το πρωί (46%).
Ο ρόλος του ύπνου
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καλή μέρα είναι επίσης κυκλική: το 68% αποδίδει την καλή μέρα στον καλό ύπνο. Και το 70% δήλωσε ότι ο καλός ύπνος οδηγεί σε μια καλή μέρα.
«Είναι σαφές ότι το να "ξυπνάμε στη σωστή πλευρά του κρεβατιού" είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διατύπωση», σχολίασε ο Arin Schultz, επικεφαλής ανάπτυξης της Naturepedic. «Ο τρόπος με τον οποίο περνάμε αυτά τα πρώτα λεπτά του πρωινού είναι κρίσιμος για να διασφαλίσουμε ότι η υπόλοιπη μέρα μας ακολουθεί τη σωστή πορεία».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος άνθρωπος κοιμάται έξι ώρες τη νύχτα, αλλά η «τέλεια» νύχτα ύπνου θα του επέτρεπε να έχει μία επιπλέον ώρα. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) πιστεύουν ότι η μέρα τους θα ήταν καλύτερη αν κοιμόντουσαν την «τέλεια» ποσότητα ύπνου.
Η γενιά Z είναι αυτή που πιστεύει περισσότερο σε αυτή την ιδέα, καθώς τέσσερις στους πέντε από αυτούς πιστεύουν ότι η «τέλεια» ποσότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη μέρα.
Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι αυτό που μπορεί να τους βοηθήσει να κοιμηθούν «τέλεια» είναι:
- Η παρακολούθηση τηλεόρασης στο κρεβάτι (44%)
- Το διάβασμα (28%)
- Η κατανάλωση ενός ποτηριού νερό (27%)
- Η τοποθέτηση καθαρών σεντονιών στο κρεβάτι (19%)
- Η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (17%)
Για το 87%, ο ύπνος δεν είναι πάντα απόλυτα ξεκούραστος. Ανέφεραν ότι ένιωθαν περιστασιακή δυσκαμψία ή πόνο μετά το ξύπνημα.
Το 43% δήλωσε ότι ο πόνος στην πλάτη ήταν το μεγαλύτερο πρωινό «βάσανο», ακολουθούμενος από τον πόνο στις αρθρώσεις (37%) και τον πόνο στον αυχένα (30%).
Ο πόνος στην πλάτη ήταν υψηλότερος μεταξύ των ηλικιωμένων της Γενιάς X (50%), ενώ η δυσκαμψία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι baby boomers μετά το ξύπνημα (53%).
Το 46% από αυτούς πιστεύουν ότι το αίσθημα δυσκαμψίας ή πόνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ημέρα τους.