Όσο νωρίτερα κοιμάσαι, τόσο περισσότερο γυμνάζεσαι την επόμενη μέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ένα απλό τρικ για περισσότερη άσκηση την επόμενη μέρα: πήγαινε για ύπνο λίγο νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας δείχνει ότι όσοι κοιμούνται νωρίτερα έχουν αυξημένες πιθανότητες να γυμναστούν περισσότερο την επόμενη ημέρα. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο PNAS δεν αποδεικνύει αιτιακή σχέση, αλλά δείχνει έναν σαφή συσχετισμό μεταξύ της ώρας κατάκλισης και της διάρκειας άσκησης. Το εντυπωσιακό είναι πως πρόκειται για ανάλυση σχεδόν 20.000 ατόμων σε διάστημα ενός έτους, με περίπου έξι εκατομμύρια συνδυασμούς δεδομένων ύπνου και άσκησης.
Η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας μέσω ύπνου
Όπως διαβάζουμε στο Science Alert, αυτή η συσχέτιση μπορεί να αξιοποιηθεί σε καμπάνιες δημόσιας υγείας, συνδυάζοντας την προώθηση του επαρκούς ύπνου με την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας. Η βασική διαπίστωση ήταν πως όσο νωρίτερα κάποιος πάει για ύπνο, τόσο περισσότερο γυμνάζεται την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, άτομα που κοιμούνται στις 9 το βράδυ έχουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά περισσότερη άσκηση από όσους κοιμούνται στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ακόμα και σε σχέση με το πιο συνηθισμένο ωράριο ύπνου στις 11, η διαφορά φτάνει τα 15 λεπτά.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η διάρκεια του ύπνου. Εκείνοι που κοιμούνται μόλις 5 ώρες την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 41,5 λεπτά περισσότερη άσκηση από εκείνους που κοιμούνταν 9 ώρες. Το εύρημα αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο λιγότερος ύπνος είναι καλύτερος – η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας. Όμως δείχνει ότι πέρα από τη διάρκεια, η χρονική στιγμή που κάποιος κοιμάται έχει ιδιαίτερη σημασία.
Κοιμήσου νωρίτερα και θα γυμναστείς περισσότερο
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο της μελέτης είναι ότι όταν οι συμμετέχοντες κοιμούνταν νωρίτερα από το συνηθισμένο αλλά διατηρούσαν τη διάρκεια ύπνου σταθερή, ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν τα υψηλότερα ποσοστά φυσικής δραστηριότητας την επόμενη ημέρα. Αυτό δείχνει πως δεν είναι απλώς ο περισσότερος ύπνος που βοηθά, αλλά η χρονική κατανομή του. Οι ειδικοί υποθέτουν πως αργότερη κατάκλιση ίσως σχετίζεται με πιο γεμάτο πρόγραμμα ή με την τάση για πρωινή καθυστέρηση, κάτι που επηρεάζει και τη διάθεση για άσκηση.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μεταβλητές όπως την ηλικία, τον δείκτης μάζας σώματος και αν πρόκειται για εργάσιμη ή όχι ημέρα. Η μελέτη επιβεβαιώθηκε και με δεύτερο δείγμα σχεδόν 6.000 ατόμων, αποδεικνύοντας ότι η τάση ισχύει σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού.
Αυτό που προκύπτει με σαφήνεια είναι πως ο ύπνος και η άσκηση δεν λειτουργούν ανεξάρτητα. Η σύνδεσή τους είναι βαθύτερη απ’ ό,τι νομίζαμε και μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της υγείας μας. Μια απλή αλλαγή στην καθημερινή μας ρουτίνα – όπως να πάμε για ύπνο λίγο νωρίτερα – ίσως είναι αρκετή για να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να βρουν χρόνο ή κίνητρο για γυμναστική, ίσως το πρώτο βήμα να ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ.