Η συνταγή για το τέλειο Aperol Spritz - Τα μυστικά για να το πετυχαίνετε πάντα
Ελαφρύ, αρωματικό και με αυτό το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, γίνεται εύκολα στο σπίτι - αρκεί να ξέρετε τα σωστά βήματα.

Το Aperol Spritz είναι ένα από τα πιο δροσερά και δημοφιλή cocktail του καλοκαιριού.
Ελαφρύ, αρωματικό και με αυτό το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, γίνεται εύκολα στο σπίτι - αρκεί να ξέρετε τα σωστά βήματα. Παρακάτω θα βρείτε τη βασική συνταγή, μερικές πρωτότυπες παραλλαγές αλλά και τα πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να το απολαμβάνετε όπως ακριβώς το σερβίρουν στα καλύτερα ιταλικά bar.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Το Aperol Spritz δεν απαιτεί περίπλοκα υλικά. Θα χρειαστείτε:
- Aperol
- Αφρώδες κρασί (ιδανικά Prosecco, ξηρό)
- Σόδα (απλή ή αρωματισμένη)
- Πάγο
- Φλούδα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα
Η πιο απλή αναλογία είναι ο γνωστός κανόνας 3-2-1:
- 3 μέρη Prosecco, 2 μέρη Aperol, 1 μέρος σόδα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να θυμάστε τον κανόνα 30-60-90:
- 30ml σόδα, 60ml Aperol, 90ml Prosecco.
Για πιο ισορροπημένο και λιγότερο γλυκό αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίσες ποσότητες από όλα τα υλικά.
Πώς να το φτιάξετε σωστά:
- Γεμίστε τα 2/3 ενός ψηλού ποτηριού με πάγο.
- Προσθέστε πρώτα τη σόδα, έπειτα το Aperol και στο τέλος το Prosecco.
- Μην ανακατέψετε έντονα — αφήστε το cocktail να αναμειχθεί φυσικά.
- Γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού ή, αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε, με μια πράσινη ελιά.
Παραλλαγές για πιο ιδιαίτερη γεύση
Αν θέλετε να πειραματιστείτε, δοκιμάστε:
- Αντικατάσταση του Prosecco με σαμπάνια, για πιο «premium» αποτέλεσμα.
- Σόδα με ροζ γκρέιπφρουτ, για μια πιο εσπεριδοειδή νότα.
- Γαρνιτούρα με πράσινη ελιά, αν προτιμάτε ένα twist που θυμίζει ελαφρώς Campari.
Τα πιο συχνά λάθη
Η λάθος σειρά υλικών:
Πολλοί βάζουν πρώτα το κρασί και μετά τη σόδα, όμως το σωστό είναι να ξεκινάτε με τη σόδα. Έτσι διατηρείται καλύτερα το ανθρακικό και αναδεικνύονται οι γεύσεις με τον σωστό τρόπο.
Το λάθος αφρώδες κρασί:
Μην χρησιμοποιείτε γλυκά αφρώδη, όπως το Moscato d’Asti. Το Aperol Spritz θέλει ξηρό Prosecco, ώστε να ισορροπεί η χαρακτηριστική πικράδα του Aperol.
Υπερβολικό ανακάτεμα:
Δεν πρόκειται για cocktail shaker. Αφήστε τα υλικά να «δέσουν» μέσα στο ποτήρι φυσικά.
Με αυτά τα tips, το Aperol Spritz σας θα είναι πάντα τέλειο – είτε το απολαμβάνετε στο μπαλκόνι, είτε το σερβίρετε σε φίλους ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα.