Συνταγή για λικέρ φράουλας της γιαγιάς
Το λικέρ ωριμάζει ακόμα μία έως δύο εβδομάδες πριν σερβιριστεί παγωμένο, είτε σκέτο, είτε ως συνοδεία παγωτού ή κοκτέιλ

Το σπιτικό λικέρ φράουλας είναι απλό στην παρασκευή και εντυπωσιακό σε γεύση. Φράουλες βυθίζονται σε ουδέτερο αλκοόλ, όπου παραμένουν για δύο εβδομάδες, αποδίδοντας πλούσιο άρωμα και χρώμα. Μετά το φιλτράρισμα, το αποσταγμένο εκχύλισμα αναμιγνύεται με σιρόπι ζάχαρης και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για φρεσκάδα. Προαιρετικά, προστίθεται βανίλια ή φλούδα εσπεριδοειδών για επιπλέον νότες. Το λικέρ ωριμάζει ακόμα μία έως δύο εβδομάδες πριν σερβιριστεί παγωμένο, είτε σκέτο, είτε ως συνοδεία παγωτού ή κοκτέιλ. Ιδανικό για απεριτίφ ή επιδόρπιο. Η διαδικασία είναι γρήγορη και ευχάριστη, ενώ το αποτέλεσμα κερδίζει με την πλούσια φρουτώδη γεύση και το εντυπωσιακό ροζ χρώμα, προσδίδοντας ελληνικό, άρωμα.
Υλικά
- Φράουλες: 500 γρ., καλά πλυμένες και καθαρισμένες
- Αλκοόλ: 500 ml (ουδέτερου αρώματος, π.χ. βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο)
- Ζάχαρη: 300 γρ.
- Νερό: 250 ml
- Χυμός λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας (προαιρετικά, για να «ζωντανέψει» το χρώμα και τη γεύση)
- Εσάνς βανίλιας ή 1 ξυλάκι βανίλιας (προαιρετικά, για πιο σύνθετο άρωμα)
Εκτέλεση
Ετοιμασία φράουλων
- Κόψε τις φράουλες σε φετούλες ή χοντροκομμένες.
- Τοποθέτησέ τις σε καθαρό βάζο με αεροστεγές καπάκι.
Προσθήκη αλκοόλ
- Ρίξε το αλκοόλ πάνω από τις φράουλες, έτσι ώστε να τις καλύπτει πλήρως.
- Κλείσε καλά το βάζο και άφησέ το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας ελαφρά κάθε 2–3 ημέρες.
Σιρόπι ζάχαρης
- Σε κατσαρολάκι, βράσε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί τελείως και να πάρει ελαφρώς σιροπιαστή υφή (περίπου 5–7′).
- Άφησέ το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Φιλτράρισμα και ανακάτεμα
- Μετά τις 2 εβδομάδες, άνοιξε το βάζο και σούρωσε το υγρό με λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πατώντας ελαφρά τις φράουλες για να βγει όλο το άρωμα.
- Ανακάτεψε το φρουτένιο απόσταγμα με το κρύο σιρόπι ζάχαρης.
- Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και την εσάνς ή το ξυλάκι βανίλιας, αν χρησιμοποιείς.
Ωρίμαση
- Μετακίνησε το λικέρ σε καθαρό μπουκάλι με πώμα.
- Άφησέ το να «ξεκουραστεί» για 1–2 εβδομάδες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος πριν το καταναλώσεις, ώστε να ισορροπήσουν τα αρώματα.
Tips
- Φρούτα: Χρησιμοποίησε ώριμες, αρωματικές φράουλες για έντονο γλυκό άρωμα.
- Ζάχαρη: Αν το θέλεις πιο ελαφρύ, μείωσε τη ζάχαρη στα 200 γρ. ή αντικατάστησέ την με μέλι (πρόσθεσε το στο κρύο σιρόπι στο τέλος).
- Παραλλαγές: Μπορείς να προσθέσεις λίγες τριμμένες φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού για επιπλέον φρουτώδη νότες.
- Σέρβις: Σερβίρεται παγωμένο σαν απεριτίφ ή μετά το φαγητό, σκέτο ή μαζί με παγωτό βανίλια.