Συνταγή για λικέρ τριαντάφυλλο της γιαγιάς
Ιδανικό για δώρο, απεριτίφ ή για να αρωματίσει γλυκά και κοκτέιλ.

Το λικέρ τριαντάφυλλο είναι ένα αρωματικό και ρομαντικό ποτό που αποτυπώνει το άρωμα της άνοιξης. Φτιάχνεται με ροδοπέταλα, καθαρό αλκοόλ, ζάχαρη και νερό. Τα πέταλα μαρινάρονται για 15 ημέρες στο αλκοόλ, φιλτράρονται και αναμειγνύονται με σιρόπι ζάχαρης. Μετά από λίγες εβδομάδες ωρίμανσης, προκύπτει ένα ντελικάτο λικέρ με ιδιαίτερο χρώμα και γεύση. Ιδανικό για δώρο, απεριτίφ ή για να αρωματίσει γλυκά και κοκτέιλ. Προτίμησε αβρά και αψέκαστα τριαντάφυλλα με έντονο άρωμα για καλύτερο αποτέλεσμα. Φυλάσσεται σε γυάλινα μπουκάλια σε δροσερό μέρος.
Υλικά
- 100 γραμμάρια ροδοπέταλα (κατά προτίμηση από αρωματικά τριαντάφυλλα χωρίς ψεκασμούς)
- 500 ml καθαρό αλκοόλ (π.χ. βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο)
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
- 1 βάζο γυάλινο με καπάκι
Εκτέλεση
Καθάρισμα ροδοπέταλων
- Πλένεις απαλά τα ροδοπέταλα σε δροσερό νερό για να αφαιρέσεις σκόνες και έντομα. Τα στεγνώνεις ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.
Μαρινάρισμα στο αλκοόλ
- Βάζεις τα ροδοπέταλα στο αποστειρωμένο βάζο και τα περιχύνεις με το αλκοόλ. Φροντίζεις να σκεπάζονται καλά.
- Σφραγίζεις το βάζο και το αφήνεις σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 10-15 ημέρες, ανακινώντας ελαφρά κάθε 2-3 μέρες.
Φιλτράρισμα
- Μετά τις 15 ημέρες, σουρώνεις το μείγμα με λεπτή σήτα ή τουλπάνι, πιέζοντας ελαφρά τα ροδοπέταλα να βγάλουν τα αρώματά τους.
Σιρόπι
- Βράζεις το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει διαυγές το σιρόπι. Μπορείς να προσθέσεις λίγο χυμό λεμονιού για φρεσκάδα και διαύγεια.
Ανάμειξη
- Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει και το αναμειγνύεις με το φιλτραρισμένο αλκοόλ.
Ξεκούραση
Μεταφέρεις το λικέρ σε καθαρό μπουκάλι και το αφήνεις να «ωριμάσει» για 2-3 εβδομάδες πριν το καταναλώσεις. Όσο περισσότερο μένει, τόσο πιο στρογγυλό γίνεται το άρωμά του.
Tips
- Τα καλύτερα τριαντάφυλλα για λικέρ είναι τα ροζ ή κόκκινα με έντονο φυσικό άρωμα (όπως τα ροζ της Δαμασκού).
- Αν θέλεις πιο έντονο χρώμα, μπορείς να προσθέσεις μερικά πέταλα παντζαριού για φυσική χρωστική