Συνταγή για μαρμελάδα φράουλας με ροζ πιπέρι και βασιλικό
Το ροζ πιπέρι έχει ελαφρώς γλυκιά και αρωματική γεύση, δίνει χαρακτήρα χωρίς να καίει και ο βασιλικός φέρνει νότες δροσιάς και φρεσκάδας, τέλειος για καλοκαιρινές γεύσεις.

Αυτή η πρωτότυπη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη συνδυάζει τη γλυκιά φρεσκάδα του φρούτου με αρωματικές και πικάντικες νότες από ροζ πιπέρι και βασιλικό. Οι σπόροι chia λειτουργούν ως φυσικό πηκτικό, προσφέροντας υφή χωρίς συντηρητικά ή γλυκαντικά. Είναι ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή αποφεύγουν τη ζάχαρη, χωρίς να στερούνται γεύση. Μπορεί να συνοδεύσει γιαούρτι, ψωμί ολικής άλεσης ή να χρησιμοποιηθεί ως topping σε γλυκά. Φτιάχνεται εύκολα, αποθηκεύεται στο ψυγείο και δίνει μια δημιουργική εναλλακτική στην κλασική μαρμελάδα, με ξεχωριστό χαρακτήρα και φυσικά υλικά.
Μαρμελάδα Φράουλα με Ροζ Πιπέρι και Βασιλικό
Υλικά:
- 1 κιλό φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο
- 600 γρ. ζάχαρη
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ροζ πιπέρι (σε κόκκους)
- 5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή περισσότερο ανάλογα με την ένταση που θέλεις)
- 1 βανιλίνη ή 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Μαρινάρισμα φρούτων: Βάλε τις φράουλες σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Άφησέ τις να σταθούν για 1-2 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Σπάσιμο πιπεριού: Με ένα γουδοχέρι ή το πίσω μέρος ενός μαχαιριού, σπάσε ελαφρώς τους κόκκους ροζ πιπεριού ώστε να απελευθερώσουν το άρωμά τους χωρίς να γίνουν σκόνη.
- Βράσιμο: Πρόσθεσε το ροζ πιπέρι στην κατσαρόλα και φέρε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Προσθήκη βασιλικού: Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο, πρόσθεσε τα φύλλα βασιλικού (μπορείς να τα ψιλοκόψεις ή να τα βάλεις ολόκληρα και να τα αφαιρέσεις μετά).
- Έλεγχος πυκνότητας: Για να δεις αν η μαρμελάδα σου είναι έτοιμη, βάλε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι και βάλ’ το στο ψυγείο για 1-2 λεπτά. Αν πήζει, είναι έτοιμη!
- Αποθήκευση: Βάλε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμη ζεστή, σφράγισε και γύρισέ τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Tips: Σερβίρεται υπέροχα με γιαούρτι, πάνω σε τάρτες ή ακόμα και με μαλακά τυριά.