Σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο της γιαγιάς
Είναι απλή, σπιτική και γεμάτη άρωμα καλοκαιριού. Ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας!

Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι ιδανική για τοστ, γιαούρτι ή γλυκά. Για να την ετοιμάσεις, θα χρειαστείς 1 κιλό βερίκοκα χωρίς κουκούτσι, 800 γρ. ζάχαρη και χυμό από 1 λεμόνι. Ανακάτεψε τα υλικά σε κατσαρόλα και σιγόβρασέ τα για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Μπορείς να την πολτοποιήσεις για πιο λεία υφή. Φυλάσσεται σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρείται για εβδομάδες. Προαιρετικά, πρόσθεσε βανίλια ή κανέλα για άρωμα. Είναι απλή, σπιτική και γεμάτη άρωμα καλοκαιριού. Ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας!
Υλικά
- 1 κιλό βερίκοκα (καθαρισμένα από κουκούτσια)
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- (προαιρετικά) 1 βανίλια ή 1 ξυλάκι κανέλας για άρωμα
Εκτέλεση
Καθαρισμός φρούτων
- Πλύνε καλά τα βερίκοκα
- Κόψε τα στη μέση, βγάλε τα κουκούτσια και κόψε τα σε μικρότερα κομμάτια αν θέλεις πιο λεία υφή.
Μούλιασμα (προαιρετικά για πιο ομοιογενή υφή)
Τοποθέτησε τα βερίκοκα σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και άφησέ τα στο ψυγείο για 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα (θα βγάλουν τα υγρά τους).
Βράσιμο
- Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και άρχισε να ανακατεύεις.
- Ξάφρισε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Σιγοβράσιμο
Σιγόβρασε για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Αν τη θέλεις πιο λεία, μπορείς να την πολτοποιήσεις με ραβδομπλέντερ στο τέλος.
Ολοκλήρωση
- Λίγο πριν το τέλος, πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και (αν θέλεις) τη βανίλια ή την κανέλα.
- Ανακάτεψε καλά.
Αποθήκευση
- Γέμισε αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, γύρισέ τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
- Φυλάσσεται στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες ή σε δροσερό μέρος αν έχεις αποστειρώσει καλά.
Tips
- Για πιο ελαφριά γεύση, μπορείς να βάλεις 600-700 γρ. ζάχαρη αντί για 800.
- Αν σου αρέσει η υφή με κομμάτια, μην πολτοποιήσεις τελείως τα βερίκοκα.
- Δοκίμασε να προσθέσεις και λίγα κουκούτσια βρασμένα (σε τούλι) στο βράσιμο για πιο φυσικό πηκτικό αποτέλεσμα – τα αφαιρείς στο τέλος.