Σπιτική πραλίνα φουντουκιού
Μια γλυκιά απόλαυση φτιαγμένη με αγάπη, που κάνει κάθε πρωινό ή σνακ πιο νόστιμο και... παιδικά λαχταριστό.

Αυτή η σπιτική πραλίνα φουντουκιού με ζαχαρούχο γάλα είναι ό,τι πρέπει για παιδιά! Κρεμώδης, γλυκιά και πλούσια σε γεύση, φτιάχνεται εύκολα στο μπλέντερ με αγνά υλικά: φουντούκια, κακάο, σοκολάτα και ζαχαρούχο γάλα. Ιδανική για τοστ, κρέπες ή κουταλιές μετά το σχολείο, χαρίζει ενέργεια και χαμόγελα. Δεν περιέχει συντηρητικά ή περίεργα πρόσθετα, κι έτσι οι γονείς ξέρουν τι τρώνε τα παιδιά τους. Αποθηκεύεται στο ψυγείο και διατηρείται τέλεια για μέρες. Μια γλυκιά απόλαυση φτιαγμένη με αγάπη, που κάνει κάθε πρωινό ή σνακ πιο νόστιμο και... παιδικά λαχταριστό!
Υλικά
- 200 γρ. φουντούκια (ψημένα, χωρίς φλούδα)
- 100 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος (λιωμένη)
- 2 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- 1–2 κ.σ. ηλιέλαιο ή φουντουκέλαιο (μόνο αν χρειάζεται για υφή)
Εκτέλεση
- Καβούρδισε τα φουντούκια (αν είναι ωμά) στους 180°C για 10-12 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, τρίψ’ τα με πετσέτα για να φύγει η φλούδα.
- Άλεσε τα φουντούκια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πάστα (σαν φυστικοβούτυρο). Πρέπει να δουλέψεις 2-4 λεπτά, ανάλογα τη δύναμη του μηχανήματος. Κάνε παύσεις για να μη ζεσταθεί ο κινητήρας.
- Πρόσθεσε το λιωμένο σοκολάτα, το κακάο, τη βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα. Χτύπα ξανά μέχρι να γίνει ομοιογενής, λεία πραλίνα.
- Αν χρειάζεται, πρόσθεσε 1-2 κουταλιές λάδι για πιο ρευστή υφή.
- Μετάφερε σε βαζάκι και φύλαξέ το στο ψυγείο (ή σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ημέρες αν δεν έχεις προσθέσει επιπλέον υγρά).
Extra Tips
- Μπορείς να αντικαταστήσεις την κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος για πιο γλυκό αποτέλεσμα ή με σοκολάτα υγείας για πιο έντονη γεύση.
- Το ζαχαρούχο γάλα δίνει και τη γλυκύτητα και την κρεμώδη υφή, οπότε δεν χρειάζεται καθόλου ζάχαρη.
- Δοκίμασέ την πάνω σε φρυγανιά, μέσα σε κρουασάν, ή ακόμα και σαν επικάλυψη σε τούρτες ή pancakes.