Σπιτική πάστα φλώρα που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η πάστα φλώρα κερδίζει μικρούς και μεγάλους με τη σπιτική της νοστιμιά.

Η πάστα φλώρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες στην παράδοση και αρώματα που ξυπνούν αναμνήσεις. Η βουτυρένια ζύμη, τρυφερή και αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού και βανίλια, συνδυάζεται τέλεια με τη γλυκιά και φρουτένια μαρμελάδα – συνήθως βερίκοκο ή φράουλα. Τα χαρακτηριστικά πλέγματα στην επιφάνεια δίνουν την κλασική της εμφάνιση. Είναι ιδανική για συνοδεία καφέ, κέρασμα ή και πρωινό. Εύκολη στην παρασκευή, η πάστα φλώρα κερδίζει μικρούς και μεγάλους με τη σπιτική της νοστιμιά. Φτιάξτε τη και γεμίστε το σπίτι με υπέροχα αρώματα!
Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (κρύο, κομμένο σε κύβους)
- 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά (μεγάλα)
- 1 κρόκος αυγού (για άλειμμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φακελάκι βανιλίνη ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
- 400-450 γρ. μαρμελάδα (βερίκοκο, ροδάκινο, φράουλα ή ό,τι προτιμάτε)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε μικρούς κύβους.
- Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι, ξύσμα λεμονιού και βανίλια. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα ή με τον γάντζο (χαμηλή ταχύτητα) ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψιχουλιαστή άμμο.
- Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά (και το κονιάκ, αν χρησιμοποιούμε) και τα ρίχνουμε. Ζυμώνουμε γρήγορα ώσπου να ενωθεί σε μαλακή, ελαστική ζύμη. Αν κολλάει, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι· αν είναι σφιχτή, 1 κ.σ. παγωμένο νερό.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 20-30 ′ για να σφίξει.
Στήσιμο ταρτας
- Προθερμαίνουμε φούρνο στους 180 °C (αντιστάσεις) ή 170 °C αέρα.
- Κρατάμε ≈ ¼ της ζύμης για τα πλέγματα. Την υπόλοιπη την ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο ≈ ½ cm και τη στρώνουμε στον βουτυρωμένο-αλευρωμένο δίσκο, καλύπτοντας λίγο και τα τοιχώματα (ύψος ≈ 2 cm). Τρυπάμε ελαφρά μ’ ένα πιρούνι.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη που κρατήσαμε σε λεπτό φύλλο, κόβουμε λωρίδες 1-1.5 cm και φτιάχνουμε κλασικό «πλέγμα». Αλείφουμε τα πλέγματα με τον έξτρα κρόκο (λίγο αραιωμένο με 1 κ.γ. νερό).
Ψήσιμο
- Ψήνουμε 30-35 ′ μέχρι να ροδίσει απαλά η επιφάνεια και να μοσχομυρίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 20 ′ πριν κόψουμε, ώστε να σταθεροποιηθεί η μαρμελάδα.
Μικρά μυστικά
- Τραγανή βάση: Βεβαιωθείτε πως το βούτυρο είναι κρύο και δουλεύετε γρήγορα τη ζύμη.
- Άρωμα: Το ξύσμα λεμονιού ισορροπεί τη γλύκα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πορτοκάλι.
- Νηστίσιμη εκδοχή: Αντικαθιστάτε το βούτυρο με 200 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και τα αυγά με 60 ml χυμό πορτοκαλιού· προσθέστε λίγη ακόμη μπέικιν για ανάλαφρη υφή.
- Μαρμελάδα χαμηλή σε ζάχαρη: Αν η μαρμελάδα είναι ξινή, πασπαλίστε 1-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη πάνω της πριν τα πλέγματα.